granice parametr
Aga: Proszę o pomoc:
Zbadaj istnienie granicy:
| | 1 | |
lim |
| |
| | √p2 n2 + 2n +4 − (n+p) | |
w zależności od wartości parametru p
5 maj 23:39
Adam: √p2n2+2n+4−(n+p)=p2n2+2n+4−n2−2np−p2=
=(p2−1)n2+(2−2p)n+4−p2
mamy 3 przypadki
1. p≠1 oraz p≠−1
2. p=1
3. p=−1
wszystkie sprawdź
5 maj 23:42
Adam: tam zapomniałem jeszcze o czymś, jeszcze raz
√p2n2+2n+4−(n+p)=n*[√p2+2/n+4/n2−1−p/n]
jedyne przypadki jakie musisz rozpatrzeć to p=±1 oraz p≠±1
5 maj 23:45
Aga: ok, ale nie rozumiem, dlaczego podniosłeś do kwadratu i to tak dziwnie:
a−b = a2− b2 − można tak zrobić ?
5 maj 23:48
Aga: ok, teraz już rozumiem
5 maj 23:49
Adam: nie można, rozkojarzony jestem
5 maj 23:50