liczby zesp
Próbuję studiować: Obliczyć |z| jeżeli z=(3−4i)3
Jak to zrobić? Najpierw podnieść do 3 i potem z tego moduł?
5 maj 17:39
astro: |3−4i|=√32+(−4)2=√9+16=√25=5
więc
|z|=53=125
5 maj 18:12
Próbuję studiować: Jeszcze to bym prosił
Liczbę z
15 przedstawić w postaci algebraicznej, jeżeli z=
√2
Nie jestem pewny czy tam był pierwiastek 3 ale chyba tak.
Te zadania są jakieś od tyłu i ja nawet nie wiem jak za to się zabrać
5 maj 18:20
Próbuję studiować: jeżeli z=3√2 bez tego √2
5 maj 18:20
Próbuję studiować: I tam jest jeszcze z15
5 maj 18:21
astro: czyli
z=√3{2}(cosπ/5+isinπ/5) i mamy obliczyć z15, tak?
5 maj 18:23
astro: z=3√2(....)
5 maj 18:23
Próbuję studiować: Tak, skonstruowane pokrętnie przez kochaną Panią profesor
5 maj 18:24
astro: zadanie prościutkie

z
15=2
5(cos(3π)+isin(3π))
5 maj 18:25
astro: zobacz sobie na wzór eulera
5 maj 18:25
astro: cos3π=−1, sin3π=0
więc
z=−25
5 maj 18:26
Próbuję studiować: Dzięki bardzo
5 maj 19:21