matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.2.2020
Zadania
Odp.
4
MarxistPlato:
Ile jest wyrazów większych od 5 jeśli an=−n
2
+6n. Wychodzi mi, że wszystko od a1 włącznie, ale coś czuję, że wcale tak nie jest.
6
yellow:
1. Pani Kowalska kupuje jeden z domów, które były wystawione na sprzedaż w ostatnim numerze gazety z ogłoszeniami. Niech T oznacza zdarzenie,
13
salamandra:
No to w zasadzie to samo, tylko ja „x” liczyłem
czyli muszę przyrównać dwie odległości? Nie moge skorzystać ze wzoru na odległość prostej od punktu?
2
karola:
Wykaż, że liczba 2
n
*3
2n
−2
3n
jest dodatnią liczbą naturalną podzielną przez 10
7
Patryk:
Cześć, Czy mógłby ktoś mi pokazać która przekątna w sześciokącie foremnym jest najkrótsza i najdłuższa
7
CzerwonaKapturka:
Dzien dobry, Orientuje sie tu ktos czy istnieje moze jakies forum dla studentow
9
marcus:
Zbadaj dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania
2π
cosx+cos(x−
)=a
2
−1
3
doszedłem do
2
Hejo:
W równoległoboku o polu 10 i kącie ostrym 45 stopni wysokość jest dwa razy krótsza od długości podstawy. Wyznacz obwód tej figury.
5
szalalala:
Czy ktoś mógłby pokazać jakiś elegancki algebraiczny sposób rozwiązania?
17
Ewcia34:
Punkt P jest środkiem krawędzi AB graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną CPA' , która jest nachylona do płaszczyzny podstawy graniastosłupa (ABC)
1
aleks:
Graniastosłup prosty ABCA'B'C' ma w podstawie trójkąt prostokątny ABC, w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty. Promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 20 , a najmniejsza
3
srogi przyklad:
moje zadanie z całki
4
Sandra:
uzasadnij że dowolny trójkąt można podzielić na 3 deltoidy
9
Wolfik:
Dla każdego α suma cosα+cos3α jest równa? 2cos4α,2sinαcos2α, 2cosαcos2α, 2sinαcos2α
4α
−2α
2cos
*cos
=2cos2α*(−cosα)
2
2
23
Zagubiony:
Oblicz wyrazy a
3
i a
5
ciągu geometrycznego (a
n
). d) a
1
+ a
3
= 10, a
3
= −8a
6
11
Patryk:
Witam, Czy mógłby mi ktoś wskazać gdzie znajduje się kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a sąsiednią
7
Wolfik:
x
Zbiorem rozwiązań równania 2cos
=1 jest?
2
x
1
cos
=
2
2
1
Kamil:
Cześć Mam takie zadanie:
24
trefix:
:::rysunek::: W trapezie ABCD, gdzie AB CD , przekątne przecinają się w punkcie S . Pole trójkąta
5
Kamil:
1
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log
2
*log
x
2
(x+2) i podaj jej zbiór wartości.
x
2
Przeszedłem z podanego wzoru funkcji logarytmicznej f(x) do postaci −log
2
(x+2). Przed tym
15
mam pytanie:
jak stwierdzić ( w jakiś prosty sposób), że kolejnych liczb nieparzystych jest nieparzysta ilość lub parzysta
4
Monia:
Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA'B'C'D' o wysokości 32 jest kwadrat ABCD o boku długości 24 .
4
Jerzy:
To jest to samo.
16
Marta:
Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu czterech chłopców i trzy dziewczynki, aby: A)najpierw stały dziewczynki, a następnie chłopcy
1
Marta:
Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu: A)4 osoby
5
Marysia:
W pojemniku znajduje się 5 kul białych i 4 czarne.Losujemy kolejno 3 razy bez zwracania po jednej kuli.
3
Martyna:
Iloma sposobami można ustawić 10 osób w jednym rzędzie,a iloma w koło? Czy wynik ulegnie zmianie jeśli osoby tworzące koło zaczną się poruszać po okręgu tego koła
3
Martyna:
W pojemniku znajduje się 5 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno 2 razy bez zwracania po jednej kuli. Ile jest wyników losowania,w których:
8
Janekk12:
hej, mamy stadion, bieżnia ma długość 400 m, zrobiono bieg na 10km. Jeden zawodnik ukończył go w 30 minut, drugi w 32, pytanie kiedy ten pierwszy (w ktorym okrążeniu) zdublował tego 2giego
9
salamandra:
Czy opłaca się do matury rozszerzonej przerobić solidnie funkcje logarytmiczną i wykładniczą? Miałem to pod koniec roku w 3 klasie i przyznam, że wtedy na lekcje już nie chodziłem, wiec
21
Karolina:
Mam pytanie, ile wynosi indeks chromatyczny poniższych dwóch grafów z załącznika? Wiem na czym to polega, ale nie wiem jakie powinno być uzasadnienie. Z góry bardzo dziękuję.
27
kolaramba:
Dziedzinę funkcji f(x) = [log
√
2+x−x
2
] / 1−x określają nierówności: A. −1<x<1 lub 1<x<2
3
trefix:
:::rysunek::: Na okręgu opisano trapez równoramienny o ramieniu długości 30. Odcinek łączący środek
6
Ola:
1
1
1
1
A=
+
+
+ ....
√
1