Oblicz ilość żołnierzy
szalalala: Czy ktoś mógłby pokazać jakiś elegancki algebraiczny sposób rozwiązania?
Oddział żołnierzy liczy między 150 a 250 osób. Dowódca musi ustawić oddział na defiladę, jednak
przy ustawieniu trójkami, czwórkami i szóstkami, zawsze zostawał jeden żołnierz. Przy
ustawieniu piątkami zostawało dwóch żołnierzy. Dowódca zdecydował się na ustawienie
siódemkami, wtedy wszystkie szeregi były równoliczne. Ilu żołnierzy liczył oddział?
23 lut 19:59
Leszek: skorzystaj z podzielności liczb :
N = 3k +1
N = 4n+1
N = 6m +1
N= 5 t +2
N= 7p
23 lut 20:03
Leszek: wynik : N = 217
23 lut 20:14
szalalala: Tak zrobiłam, zastanawiam się tylko czy jest jakiś sposób, żeby to rozwiązać bez klikania w
kalkulator szukając wielokrotności tych dzielników aż się znajdzie, tylko idk jakimś układem
równań? Bo przy zapisie tej liczby w zależności od wszystkich dzielników mamy trochę za dużo
nie wiadomych
23 lut 20:25
ABC:
można dość szybko z równań diofantycznych uzyskać warunek że szukana liczba musi dać resztę 7 z
dzielenia przez 105, a w przedziale 150−250 jest tylko jedna taka liczba 217, i potem
sprawdzić że ona jest dobra
23 lut 20:38
Mila:
n−1=3k
n−1=4k
n−1=6m
n−2=5t
n=7p⇔
n−1 jest podzielna przez: 3 i 4 i 6
Szukamy najmniejszej wspólnej wielokrotności
NWW(3,4,6)=12
n−1 =12s, s∊N+
7p−1=12s
7p=12s+1
150:12=12 r6
250:12=20 r.6
12<s<20
12*13+1=157, i kolejne piszemy dopóki nie trafimy na liczbę postaci 5t+2
169,181,193,205,217,229,241
odp.
217
23 lut 22:21