Graniastosłup prosty ABCA'B'C' ma w podstawie trójkąt prostokątny ABC
aleks: Graniastosłup prosty ABCA'B'C' ma w podstawie trójkąt prostokątny ABC, w którym kąt przy
wierzchołku C jest prosty. Promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 20 , a najmniejsza
ze ścian bocznych tego graniastosłupa pole powierzchni 72.
|BC| : |AC|=3/4
Oblicz objętość i pole powierzchni podstawy tego graniastosłupa .
23 lut 19:23
a7:

b=3/4a
V=? P
p=?
z tw. Pitagorasa dla ΔABC
40
2=a
2+(3/4*a)
2
a=32 b=3/4*32=24
Pole
BCB'C'=72 czyli 24*H=72 czyli H=3
V=1/2*24*32*3=
P
p=1/2*24*32=
23 lut 20:11