Oblicz wyrazy a_3 i a_5 ciągu geometrycznego (a_n).
Zagubiony: Oblicz wyrazy a
3 i a
5 ciągu geometrycznego (a
n).
d) a
1 + a
3 = 10, a
3 = −8a
6
Mają wyjść na wyniki
23 lut 18:33
Zagubiony: dwa* (nie "na")
23 lut 18:35
a@b:
| | 1 | | 1 | |
{an} : 8,−4.2.−1, |
| , − |
| ,... |
| | 2 | | 4 | |
a
3=.....
a
5=....
23 lut 18:39
Zagubiony: Ja chcę wiedzieć jak to zrobić, a nie jakiś ciąg
23 lut 18:41
Zagubiony: Poza tym to nie jest jedna możliwa odpowiedź. a3=2 a5=1/2 oraz a3 = a5 = 0
23 lut 18:42
a@b:
| | a6 | |
a3= −8a6 ⇒ |
| =q3 ⇒ q3=−1/8 ⇒ q= −1/2 |
| | a3 | |
| | 5 | | 4 | |
a1+a3= |
| a1 ⇒ a1=10* |
| =8 |
| | 4 | | 5 | |
a
3=a
1*q
2=....
a
5=a
1*q
4=....
23 lut 18:45
Zagubiony: No dobra, a jak z tego ma wyjść druga z możliwych odpowiedzi? czyli a3=a5=0?
23 lut 18:50
a7: robimy układ równań
a
1+a
1q
2=10
a
1q
2=−8a
1q
5
z drugiego a
1q
2(1+8q
3)=0
a
1q
2=0 czyli a
1=0 sprzeczne z pierwszym równaniem lub q
2=0 czyli q=0 lub 1+8q
3=0
teraz ok?
23 lut 19:10
a7: tzn. jeśli q=0 to a1=10 a a3=a5=0
23 lut 19:12
a7:
23 lut 19:12
a@b:
Teraz pytanie:
Czy ciąg 10,0,0,0,0,..... jest geometryczny?
23 lut 19:20
a7: no właśnie chyba sprzeczne z definicją
23 lut 19:25
a7:
23 lut 19:28
23 lut 19:30
a@b:
No i po sprawie
23 lut 19:32
a@b:
ale ciąg 0,0,0,0,..... już nie jest ciągiem geometrycznym
warunek jest by a1≠0 i q=0
23 lut 19:34
23 lut 19:51
a7:
23 lut 19:58
Leszek: ale dla ciągu geometrycznego : 0,0,0,0,......nie da się określić ilorazu q , q = 0/0 ? ?
23 lut 20:00
Zagubiony: a1q2=−8a1q5
z drugiego a1q2(1+8q3)=0
Co tu się zadziało?
23 lut 20:08
a7: 1.przenosimy −8a1q5 na lewą stronę i 2.wyłączamy a1q2 przed nawias
23 lut 20:18
a7: potem aby iloczyn dwóch(tu nawet trzech) składników był równy zero jeden musi być równy zero
23 lut 20:22
a7: tj. czynników
23 lut 20:22
Zagubiony: Dziękuję za pomoc!
23 lut 20:42