matematykaszkolna.pl
Stereometria Patryk: Witam, Czy mógłby mi ktoś wskazać gdzie znajduje się kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą boczną w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym? I czy zna ktoś sposób jak sobie takie kąty wyobrażać? Jakiś sposób, który pomógł by wyobrazić tego typu kąty.
23 lut 17:45
a7: tu w linku jest przykładowy rysunek https://matematykaszkolna.pl/strona/2592.html
23 lut 17:59
Mila: rysunek α− kąt między przekątną BA1 a ścianą boczną BCC1B1 ( kąt między BA1 i jej rzutem prostokątnym na ścianę BCC1B1)
23 lut 18:01
piotrek: kąt BDA1 = π/2
23 lut 18:04
Patryk: Dzięki wielkie! Mila, masz jakieś sposoby na zauważanie takich kątów czy po prostu trzeba się poszczególnych sytuacji uczyć na pamięć?
23 lut 18:47
a@b: rysunek
23 lut 19:04
a@b: Postaw ten graniastosłup na ścianie Czy tak ładniej widać ten kąt?
23 lut 19:05
salamandra: rysunekPatryk, mi dużo pomogło jak nauczyciel mi tłumaczył to na takiej zasadzie, weźmy pod lupę− kąt między przekątną sześcianu, a płaszczyzną podstawy. Punkt A już leży na podstawie, więc jest odbiciem samego siebie, punkt G nie leży na podstawie, więc go rzutujemy− jego odbiciem będzie punkt C, i tam będzie kąt prosty. W Twoim przykładzie− punkt B już jest na ścianie bocznej, więc jest odbiciem samego siebie, a punkt A (wierzchołek trójkąta) rzutujemy na tę ścianę pod kątem prostym, a z wierzchołka pod kątem prostym wychodzi wysokość! stąd A1D to wysokość podstawy!
23 lut 19:30
Patryk: Dobra, ogarnę jakoś, dzięki za pomoc emotka
23 lut 21:50
Mila: Patryk Tam popatrz : 3996883
23 lut 23:23
grafik: A Mila wciąż krawędzie niewidoczne rysuje linią ciągła, a widoczne przerywaną
23 lut 23:31
Mila: To popraw grafiku.
23 lut 23:55