okrąg
salamandra: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A(−5,3) i B(0,6) którego środek lezy na
prostej o równaniu x−3y+1=0
| | 17√10 | |
Chciałem policzyć promień na odległość punktu od prostej i wychodzi mi r= |
| czyli |
| | 10 | |
| | 289 | |
w odpowiedzi jest r2= |
| , więc już na tym etapie coś zepsułem. |
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
Mając promień, wyznaczyłem S(x, |
| x+ |
| ) i liczyłem odległość (równą promieniowi) S od |
| | 3 | | 3 | |
któregoś z punktów i również źle wyszło.
23 lut 23:39
bezendu:
Jeśli środek lezy na tej prostej to S(3y−1,y)
(3y+4)2+(y−3)2=(3y−1)2+(y−6)2
23 lut 23:45
salamandra: No to w zasadzie to samo, tylko ja „x” liczyłem

czyli muszę przyrównać dwie odległości? Nie
moge skorzystać ze wzoru na odległość prostej od punktu?
23 lut 23:47
bezendu:
Skoro punkt lezy na środku okręgu i pubkty należą do tego okręgu, to odległość między AS i BS
jest taka sama
23 lut 23:51
salamandra: No tak, rozumiem, a mógłbyś jeszcze wyjaśnić dlaczego nie oblicze poprawnie promienia
korzystając ze wzoru na odległość prostej na której leży środek od punktu A lub B?
23 lut 23:55
Patryk: Salamandra, tak z ciekawości zapytam, których działów masz jeszcze nie opanowanych do maturki?

Ja teraz jestem przy stereometrii, a później pochodne, optymalizacja i prawdopodobieństwo.
24 lut 00:07
salamandra: Nieopanowanych, że jeszcze ich na lekcji nie przerabiałem, czy z czego czuję, że kuleję?
24 lut 00:07
Patryk: Powiedzmy najpierw, których nie miałeś na lekcji.
24 lut 00:09
salamandra: od jutra zaczynamy najprawdopodobniej bryły obrotowe (walec, stozek, kula), a później
prawdopodobieństwo i kombinatoryka
24 lut 00:11
Patryk: A pochodne i optymalizacje macie za sobą już?
24 lut 00:12
salamandra: Pochodną w 3 klasie miałem, teraz mam optymalizację stricte do stereometrii, wcześniej miałem
optymalizacje podczas planimetrii
24 lut 00:13
Patryk: Hmm... to masz lepszą sytuacje ode mnie. U mnie jest więcej nieruszonych tematów
24 lut 00:17
salamandra: No, a czasu jest naprawdę bardzo mało.... mam ten zbiór kiełbasy, ale powiem Ci szczerze, że
jest tyle do nauki na bieżąco z tej stereometrii, szczególnie ze na początku nic nie
ogarniałem, że nie miałem czasu przez prawie cały luty solidnie robić tej książki, zwykle x
godzin spędzam po szkole na robieniu zadań ze stereometrii, wiec nie wiem jak to będzie. Całej
na pewno już nie zdążę przerobić.
24 lut 00:19
Patryk: Ja też przypuszczam, że się nie wyrobię z Kiełbasą, działy robię po kolei, jestem przy
stereometrii a muszę jakieś 3 tyg zostawić na ogarnianie arkuszy maturalnych z poprzednich lat
więc po prostu ile zdążę zrobić to zdążę. Najwyżej jak nie wyrobię się z prawdopodobieństwem
to na jakieś korki pójdę i tyle
24 lut 00:26
an:

Moim zdaniem
Matematykę, fizykę trzeba zrozumieć to wszystko się zazębia nie znasz podstaw,
może coś nauczysz się na pamięć, ale "jakieś drobne inaczej" i jest problem
Przykładowo to zadanie w skrócie. Punkty AB leżą na okręgu
PODSTAWA odcinek AB jest cięciwą tego okręgu
PODSTAWA na siecznej cięciwy leży środek okręgu
WNIOSEK mamy prostą przechodzącą przez środek okręgu jeżeli wyznaczymy sieczną danej
cięciwy AB to punkt ich przecięcia jest szukanym środkiem okręgu a jego odległość od punktów A
lub B promieniem okręgu robimy szkicowy rysunek (pomocna GOGEBRA) i obliczenia
i tak "mniej więcej" rozwiązywanie powinna wyglądać. Ogarnięcie podstaw zajmie ci kilka dni,
ale zaoszczędzisz potem dużo czasu i jeżeli pójdziesz na kierunek w jakikolwiek sposób
związany z matematyką nie będziesz musiał się tego uczyć
24 lut 11:27
salamandra: Boje się zadawać pytania, żebyś znowu mi nie powiedział, że nie znam podstaw, ale niech stracę

Rozumiem to co zrobiles, jednak 1. czemu ta sieczna jest prostopadła do cięciwy, 2. Skąd wiesz
w którym miejscu na cieciwie AB będzie punkt przecięcia cięciwy z sieczna? Czy to wynika z
tego, ze powstaje niejako trojkat równoramienny wiec wysokość podzieli AB na polowe?
24 lut 11:46
an: Ta "sieczna" poprawnie powinno być to symetralna cięciwy
24 lut 12:32
salamandra: Reszta tak jak powiedziałem?
24 lut 13:02
salamandra: Reszta tak jak powiedziałem?
24 lut 13:03
an: Tak, symetralna jest prostopadła do odcinka (w tym wypadku cięciwy) i dzieli go na
dwie równe części i przechodzi przez środek okręgu, przy okazji przyszłościowo dzieli ten łuk
okręgu oparty na tej cięciwie na dwie równe części, jest prostopadła do stycznej do łuku w tym
punkcie.
24 lut 13:24