Logarytmy - szkicowanie wykresu i zbiór wartości
Kamil: | | 1 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log2 |
| *logx2(x+2) i podaj jej zbiór wartości. |
| | x2 | |
Przeszedłem z podanego wzoru funkcji logarytmicznej f(x) do postaci −log
2(x+2). Przed tym
wyznaczyłem dziedzinę f(x) −> (−2,+
∞) \ {−1,0,1}. Niestety nie potrafię tutaj narysować
wykresu, ale z mojego rysunku wynika, że dla x=(−1,5) funkcja f(x) przyjmuje wartość 1.
Funkcja ta jest malejąca zatem wartości dla większych x'ów są mniejsze.
Podstawiając do wzoru:
−log
2(−1,5+2)=−log
2(0,5)=−(−1)=1 więc się zgadza.
Z odpowiedzi wynika, że zbiór wartości funkcji f(x) to: R \ {−log
23, −1, 0}. Skąd w zbiorze
wartości znalazł się zbiór liczb rzeczywistych skoro dziedzina jest zawężona do −2, a dla
większych x'ów wartości są coraz mniejsze?
Nie potrzebuję rozwiązania, chodzi mi tylko o odpowiedź na moje pytanie. Będę wdzięczny za
wytłumaczenie.
23 lut 14:16
wredulus_pospolitus:
log
x2(x+2) = (log
x(x+2))
2 = (U{log
2(x+2)}{log
2x)
2
chyba że tam miało być log
(x2) (x+2) (x
2 w podstawie)
23 lut 14:20
Kamil: Tam miało być log(x2)(x+2), mój błąd
23 lut 14:25
wredulus_pospolitus:
oki no to mamy:
| | log2(x+2) | |
logx2(x+2) = |
| |
| | log2(x2) | |
no i faktycznie f(x) = −log
2(x+2)
Ale sprawdź na spokojnie pierwotną postać funkcji, czy aby na pewno tak wygląda, a następnie
czy odpowiedź jest faktycznie do tego zadania
23 lut 14:49
ZKS:
Dla x → −2+ wartość funkcji zbliża się do ∞.
Przykładowo dla x = −1.9, f(−1.9) = −log2(−1.9 + 2) = −log2(0.1) ≈ 3.32,
dla x = −1.9999, f(−1.9999) = −log2(−1.9999 + 2) = −log2(0.0001) ≈ 13.29.
23 lut 15:44
Kamil: Dziękuję za pomoc. Nie wymyśliłbym raczej, że wartości zbliżają się do
∞. Już rozumiem dlaczego
tak się dzieje.
23 lut 16:26