Punkt P jest środkiem krawędzi AB graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.
Ewcia34: Punkt P jest środkiem krawędzi AB graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Graniastosłup ten
przecięto płaszczyzną CPA' , która jest nachylona do płaszczyzny podstawy graniastosłupa (ABC)
pod kątem α . W przekroju otrzymano trójkąt o polu powierzchni 640√3.
sinα = 3/5
Oblicz |PC| i objętość tego graniastosłupa.
23 lut 19:26
salamandra: Podasz odpowiedź? Bo nie chcę bezsensownie błędnych obliczeń wysyłać w razie co
23 lut 19:43
Ewcia34: nie mam odpowiedzi
23 lut 21:08
salamandra:

To najwyżej ktoś potwierdzi:
PC=4
√3x
P
A'
PC=640
√3
640
√3=6
√3x
2
640=6x
2
|PC|=32
√5
V=40960{5}
23 lut 21:49
salamandra: V=40960√5
23 lut 21:54
an: Ma być policzone pole ΔA`BC, a jest
23 lut 22:55
salamandra: Gdzie tak jest powiedziane?
23 lut 22:57
an: Chodzi mi o ΔA`PC nie ΔA`BC
23 lut 23:02
salamandra: "W przekroju otrzymano trójkąt o polu powierzchni 640√3." To nie jest to?

?
23 lut 23:02
an: Tak , a co tam wyliczyłeś
23 lut 23:06
salamandra: Pp=PABC
23 lut 23:09
salamandra: Ok, już widzę błąd chyba.
23 lut 23:10
salamandra: a ja napisałem 3x
23 lut 23:11
an: 640√3=1/2*3x*4√3x2 co tu jest policzone
23 lut 23:12
an: tak
23 lut 23:12
Mila:

a=8x
| | 1 | | 1 | |
2) PΔCPA1= |
| *h*p= |
| *4x√3*5x=10x2√3 |
| | 2 | | 2 | |
10x
2√3=640
√3
x
2=64
x=8
a=64
H=24
2)
|PC|=32√3
V=24576√3
==========
23 lut 23:12
salamandra: 640
√3=10
√3x
2
640=10x
2
64=x
2
x=8
H=3x= 18
V=16
√3*18 = 288
√3
23 lut 23:12
salamandra: Tfu....
a=8x
a=64
| | 642√3 | | 4096√3 | |
więc Pp= |
| = |
| = 1024√3 |
| | 4 | | 4 | |
H=3x= 24, a nie 18
więc V=1024
√3*24= 24576
√3
23 lut 23:15