proste zadanko proszę o sprawdzenie
Janekk12: hej, mamy stadion, bieżnia ma długość 400 m, zrobiono bieg na 10km. Jeden zawodnik ukończył go
w 30 minut, drugi w 32, pytanie kiedy ten pierwszy (w ktorym okrążeniu) zdublował tego 2giego
Wyszło mi 15. Dobrze?
23 lut 12:38
wredulus_pospolitus:
Pokaż obliczenia
23 lut 12:41
Janekk12: sprawdziłem, że ten pierwszy robi okrążenie w 1,2 minuty, ten drugi w 1,28. Sprawdzam, żeby
różnica 0,08 w wielokrotności dała 1,2minuty, ta wielokrotność to 15. 15*0,08=1,2 czyli w 15
okrążeniu pierwszy zrobił 15 a drugi 14
23 lut 12:44
Janekk12: kombinuję robienie takich zadań w pamięci a że jestem sparaliżowany w łóżku to nie mam jak
sprawdzić, wolę was spytać niż wołać Panią na dyżurze
23 lut 12:44
Janekk12: sorry, o jedno się machnąłęm. W 16 nie w 15
23 lut 12:46
wredulus_pospolitus:
nie do końca się zgodzę z tym rozwiązaniem.
Biegacz nr 1 swoje 15−te okrążenie zakończył w 15*1.2 = 18 minucie biegu
Biegacz nr 2 swoje 14−te okrążenie zakończył w 14*1.28 = 17.92 minucie (czyli 17min 55.2
sekundy) biegu
czyli gdy biegacz nr 1 zakończył swoje 15 (a rozpoczął 16) okrążenie, to biegacz nr2 już miał
zakonczone 14'te (a rozpoczęte 15'te) okrążenie.
23 lut 12:49
Janekk12: tak, racja, napisałem, że się machnąłem, 16. 16 chyba jest ok?
23 lut 12:51
Des: W kontekście fizycznym:
x
0 = 10km = 10000m
t
1 = 30 min = 1920s
t
2 = 32 min = 1800s
| | x0 | | m | |
V2 = |
| ← znamy prędkości obu zawodników (w |
| ) |
| | t2 | | s | |
Teraz przyjmując, ze czas dla każdego płynie tak samo

można zapisać:
| | x | | 400 | |
V2 = |
| ⇒ t = |
| |
| | t | | V1 − V2 | |
(czas, w którym pierwszy zawodnik (szybszy) wyprzedził drugiego o 400m (czyli go zdublował)
Teraz można obliczyć ile w tym czasie (t) szybszy zawodnik zdołał przebiec:
x = V
1 * t ≈ 6536m
n − liczba okrążeń
| | x | |
n = |
| ≈ 16,34 okrążeń |
| | 400 | |
23 lut 13:27
Des: Onzaczyłem na odwórt...
t1 = 1800s
t2 = 1920s
powinno być
23 lut 13:28
Janekk12: Des, wybacz, nie zrozumiałem nic z tego co napisałeś. Tzn nie zrozumiałem skąd masz 6536
24 lut 16:22
Janekk12: i ponawiam pytanie, czy 16 jest dobrym wynikiem?
24 lut 16:23
an: pierwszy kończąc dokładnie 16 zrównuje się z drugim kończącym 15
24 lut 18:43
Mila:
| | 10000m | | 1000 | |
vs= |
| = |
| m/min.− prędkość szybszego biegacza |
| | 30min | | 3 | |
t− czas pierwszego spotkania
1) Biegacz szybszy wykona całe okrążenie i będzie dopędzał wolniejszego,
liczymy po jakim czasie drogi obu biegaczy zrównają się
S
w=t*v
w
v
s*t=400+t*v
w
| 1000 | | 10000m | |
| t− |
| *t=400 |
| 3 | | 32min | |
| | 1000 | | 10000m | |
t*( |
| − |
| )=400 |
| | 3 | | 32min | |
| | 96 | |
t= |
| min=19.2 min po takim czasie biegacz szybszy dogoni biegacza wolniejszego |
| | 5 | |
2)Biegacz szybszy pokonuje jedno okrążenie w czasie 1,2 min
Biegacz szybszy zdublował wolniejszego po16 okrążeniu.
24 lut 20:23
Des: Troche mnie poniosło z tym zaokrąglaniem

x = V
1*t =
6400
24 lut 20:46