Wykaż, że liczba jest naturalna i podzielna przez 10
karola: Wykaż, że liczba 2n*32n−23n jest dodatnią liczbą naturalną podzielną przez 10
23 lut 23:37
wredulus_pospolitus:
2n*32n − 23n = 2n((3n)2 − (2n)2) = 2n(3n − 2n)*((3n + 2n)
jako że NWD(3,5) = 1 to 35 (mod 5) = 1
jako że NWD(2,5) = 1 to 25 (mod 5) = 1
więc 35k (mod 5) = 1 i 25k (mod 5) = 1
sprawdzić reszty dla:
n = 5k+1
n = 5k+2
n = 5k+3
n = 5k+4
i pokazać, że dla każdej z tych postaci któryś z tych nawiasów podzielny przez 5
24 lut 00:03
a@b:
an−bn=(a−b)(an−1+an−2*b+..... +bn−1)
L=2n(9n−4n)=2n(9−4)(9n−1+9n−2*4+....+4n−1)=2*5*2n−1(........)=10k k∊N
24 lut 00:12