aksjomat
Wolfik: | | x | |
Zbiorem rozwiązań równania 2cos |
| =1 jest? |
| | 2 | |
23 lut 17:14
salamandra: | x | | x | |
| =π/3+2kπ v |
| =−π/3+2kπ |
| 2 | | 2 | |
23 lut 17:19
Wolfik: | | π | |
w takim razie najpierw sprawdzam jakie wartosci przyjmuje cos dla 1/2 i jest to |
| i |
| | 3 | |
| | x | |
ale to jest dla cosx? co z |
| ? |
| | 2 | |
23 lut 17:27
salamandra: Nie, to co napisałem mnozysz przez dwa obustronnie i dostajesz dla x
23 lut 17:33
salamandra: cos(x/2) to funkcja która powstaje w wyniku dwukrotnego „rozszerzenia” funkcji cos(x) względem
osi y
23 lut 17:37
23 lut 17:40
ite: Przejrzyj rozwiązania, które są tutaj
1578.
23 lut 17:54
piotrek: ogólnie :
cos(kx) = 1/2 ⇒ kx = π/3 + 2nπ lub kx = − π/3 + 2nπ
sin(kx) = 1/2 ⇒ kx = π/6 + 2nπ lub kx = π −π/6 + 2nπ
23 lut 18:03