planimetria trapez , okrag wpisany
trefix:

Na okręgu opisano trapez równoramienny o ramieniu długości 30. Odcinek łączący środek
okręgu z wierzchołkiem przy kącie rozwartym ma długość 18. Oblicz pole tego trapezu.
a+b=c+d −−−> a+b=60
P=1/2(a+b)h=30h
h=2r, y=18
|AD|=|CB|=30
|EB|=b−a/2
r=?
jak tu najkorzystniej wyznaczyć r?
23 lut 01:55
trefix: ma ktoś jakiś pomysł? :c
23 lut 02:14
a@b:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
AO i DO −−− dwusieczne ( bo okrąg wpisany)
zatem ΔAOD jest prostokątny
z tw. Pitagorasa |AO|= ..... = 24
h= 2r i a+b=30
P= 60r =.................
23 lut 02:23
trefix: dzięki!
23 lut 13:15