liczenie liczb
mam pytanie: jak stwierdzić ( w jakiś prosty sposób), że kolejnych liczb nieparzystych jest nieparzysta
ilość lub parzysta
np. 1, 3, 5, 7 ...........2011
(chodzi docelowo np. o iloczyn (−1) do kolejnych nieparzystych potęg ile jest równy czy 1 czy
−1)
albo np. Czy
| | (−1)1*(−1)3*(−1)5*........(−1)2021 | |
|
| |
| | (−1)2*(−1)4*(−1)6*........(−1)2020 | |
czy to jest −1 czy 1
23 lut 14:11
wredulus_pospolitus:
1,3,5,7, ... , 2011
a
n = a
1 + 2(n−1) −> 2011 = 1 + 2(n−1) −> n = ...
23 lut 14:16
Jerzy:
Policzyć, którym wyrazem ciągu arytmetycznego jest wyraz 2011.
23 lut 14:17
mam pytanie: no tak, ale to zadanie na poziomie podstawówki
23 lut 14:23
Jerzy:
Nie opowiadaj bzdur.
23 lut 14:29
mam pytanie: ok, moze to na szóstkę
23 lut 14:33
wredulus_pospolitus:
Raczej na sprawdzenie, czy rodzice rozwiązują zadania zamiast swych pociech
23 lut 14:34
mam pytanie: mam metodę na miarę podstawówki: w tysiącu lub w 2000 jest parzysta ilość liczb nieparzystych,
teraz wystarczy tylko sprawdzić że 11 jest "parzysta" (1, 3 5 7 9 11) więc licznik będzie
równy jeden, (mianownik równy 1 bo parzyste potęgi), więc całość równa 1
23 lut 14:52
wredulus_pospolitus:
A skąd wiesz, że w 2000 jest parzysta liczba liczb nieparzystych

Na jakiej podstawie dziecko
ma to wiedzieć
23 lut 14:53
mam pytanie: co druga nieparzysta i co druga parzysta

1,2,3,4,5......... 2000
23 lut 14:55
mam pytanie: 2000 wsyztkich to 1000 parzystych i 1000 nieparzystych
23 lut 14:56
Jerzy:
Czy ty rozumiesz,że w ciągu 1,3,5,7..... wszystkie wyrazy są nieparzyste,a problem czy do 2021
jest ich parzysta,czy nieparzysta ilość ?
23 lut 15:20
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... ale jest to sposób na 'ułatwienie' sobie sytuacji.
w momencie w którym wiemy, że liczb nieparzystych ≤ 2000 jest parzysta liczba to wystarczy
sprawdzić ile w sumie liczb nieparzystych nam zostaje, a zostaje
2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 <−−− parzysta liczba
23 lut 15:22
Mila:
| | 10 | |
W zbiorze {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} jest : |
| =5 liczb nieparzystych i 6 liczb parzystych: |
| | 2 | |
{1,3,5,7,9}
{2,4,6,8,10}
Przez analogię:
| | 2010 | |
Od 1 do 2010 jest |
| =1005 liczb nieparzystych |
| | 2 | |
Od 1 do 2011 jest 1005+1=1006 liczb nieparzystych.
dalej
| | 2020 | |
od 1 do 2021 jest |
| +1=1010 +1=1011 liczb nieparzystych |
| | 2 | |
ogólnie :
W zbiorze:
{1,2,3,4,5,....2n+1} jest n+1 liczb nieparzystych i n liczb parzystych
wypisuję nieparzyste
{1,3,5,.....2n+1} jest n+1 liczb nieparzystych
23 lut 17:42
mam pytanie: tzn od 1 do 10, 5 nieparzystych i
5 parzystych
już chyba rozumiem
Dziękuję pięknie!
23 lut 17:49
Mila:

miało być: 5 liczb nieparzystych i
5 liczb parzystych:
23 lut 17:52