An=-n^2+6n
MarxistPlato: Ile jest wyrazów większych od 5 jeśli an=−n2+6n.
Wychodzi mi, że wszystko od a1 włącznie, ale coś czuję, że wcale tak nie jest.
23 lut 23:59
salamandra: f(n)=−n2+6n
f(n)>5
−n2+6n>5
−n2+6n−5>0
Δ=36−20=16
n1=5
n2=1
n∊(1;5), więc dla a2,a3,a4.
24 lut 00:04
wredulus_pospolitus:
na pewno nie
zauważ, że an = −n2 + 6n <−−− wykres paraboli ramionami skierowany do dołu ... czyli
od 'pewnego n' an < 0
24 lut 00:04
a@b:
n∊N+
−an>5 ⇒n2−6n+5<0⇒ (n−1)(n−5)<0 ⇒ n∊(1,5)
4 wyrazy >5
a2,a3,a4
24 lut 00:06
MarxistPlato: Dziękuję!
24 lut 00:07