matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.10.2017
Zadania
Odp.
1
Aniaa:
Napisz równania prostych zawierających wysokości trójkąta ABC, gdy: A=(2,1)
5
bogdan:
uprość wyrażenie: 2|x+1| − |4x − 12| + |−4 − 4x| , gdzie x należy <−1;3)
3
Ania:
Hej, mam problem z trygonometrią, samo obliczanie sinusów itp nawet ogarniam, jednak problem pojawia
1
norbert:
Witam,
4
Mikołaj:
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie 4
x
+ 4
x−1
+ 4
x−2
+ ... = m −
1
3
* 4
2x
nie ma rozwiązań ?
8
Lakier:
Czekoladek kakaowych jest 10, a czekoladek miętowych jest 6. Czekoladek miętowych jest o ........% mniej niż czekoladek kakaowych.
1
piotr:
arctg(tg3/4π)=arctg(tg(3/4π−π))=−π/4 Może mi ktoś wytłumaczyć skąd wzieło się to 3/4π−π?
6
nik:
jak obliczyć liczbę e − wszystkie kroki po kolei już zrobiłam i zostało mi np
4
johny:
Oblicz granicę:
6
Olka:
Na okręgu zaznaczono n punktów. Liczba trójkątów, które można utworzyć, łącząc dowolne trzy spośród
1
voik:
Zbadaj monotoniczność ciągu:
4
Czaffii:
4)Proste: ax+by+7=0 i 2by=(a+4)x+6 przecinają się w punkcie P(4,5). Oblicz pole powierzchni trójkąta, jaki proste te ograniczają wraz z osią OY.
5
Czaffii:
3)Wyznacz równania stycznych do okręgu: (x−1)
2
+(y−2)
2
=8 poprowadzonych z punktu A(0,−3). Oblicz pole czworokąta ABSC,gdzie B i C są punktami styczność, a S jest środkiem okręgu.
6
Czaffii:
2) Pole powierzchni trójkąta ABC, gdzie A(0,4) B(3,0) wynosi 9(j
2
). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, jeśli leży on na prostej 2x−y=0.
1
tgae:
wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f:
1
5
f(x) =
x
5
−
x
3
+4x−6
5
3
7
Czaffii:
1) Obrazem okręgu x
2
+y
2
−2x−6y+1=0 w pewnej jednokładności o skali dodatniej jest okrąg x
2
+y
2
+16=8x+2y. Znajdź współrzędne środka tej jednokładności.
3
Help:
Dany jest prostokąt ABCD i prostokąt AB'C'D'. Punkt B' dzieli odcinek AB w stosunku 3:1 a punkt D' dzieli odcinek AD w stosunku 3:1. Wykaż że prostokąty są jednokładne.
4
Maciek:
Ile jest takich ciągów o długości n o wyrazach ze zbioru {A,B,C}, w których litery A i C nie występują na sąsiednich pozycjach?
3
Demorgan:
Witam wszystkich . Czy znajdzie się ktoś kto wytłumaczy mi jaką wartość przyjmuje x wiedząc ze tgx=2
4
susanna:
cześć, co oznacza takie n
2
z dłuższą drugą nogą przy analizie wariancji?
17
Placek:
Cześć, mam problem z jednym zadaniem i mam nadzieję, że jeden z forumowiczów wytłumaczy mi jak je rozwiązać
1
henryk:
Rozwiąż równanie: |3−x| + 5 = 2|x−3|
3
wombat:
Rozwiąż równanie: 2|x+1| −
√
x
2
+ 4x + 4
= 2
2
Crashsbs:
Cześć mam pytanie, czy 2|x−2| mogę zapisać jako |2x−4| ? Z góry dzięki za pomoc
5
Kalirr:
Witam. Mam problem ze zrozumieniem dlaczego przy rozwiązywaniu układu równań 3|x|+2y=1 2x−|y|=4 można to zrobić przez wyznaczenie x z drugiego równania i postawienia do pierwszego a
3
Jan:
lim
(
x→
∞
) (
√
x
2
+ 9
− x)
2
Zibi Kuźma:
Dane są wektory u = [2;3], v = [1;−4], w = [4;6]. Dla jakich wartości parametrów k i m zachodzi równość ku + mv = w ?
4
Zibi Kuźma:
Wyznacz równanie prostej k, która jest obrazem prostej l: 4x −3y +5 = 0 w symetrii względem punktu B (−4, 5).
9
Ilona:
Kod sejfu składa się z 6 różnych cyfr. Na wciśnięcie 1 cyfry potrzeba średnio 1 sekundy. Oblicz ile minut zajmie w najgorszym razie otwarcie sejfu właścicielowi który nie pamięta kolejności
1
Kirito33:
Jeżeli mam z 30 telewizorów , wśród których są 3 wadliwe wybrać losowo dwa to moc omegi liczyć ;
1
'Leszek:
Dobrze , ale mozna pokazac , ze w ΔBCE , kat BEC = 180° −(90°+18°) = 72° Czyli kat AEB = 180°− 72° = 108°
7
gość:
Na ile sposobów można ustawić w kolejce 2 kobiety i 3 mężczyzn, jeśli kobiety nie mogą stać obok siebie?
2
'Leszek:
n =4 , czyli (n−2)*180° = 360° , czyli 90°+90° +BOA + BCA= 360° ⇒ BOA + BCA = 180°
1
Logarytm:
Log3 2
5
=
? Dziwne ale tak jest napisane dodam że kalkulator też to wyliczył ale jak nie mam pojęcia