Układy równań z wartością bezwzględna
Kalirr: Witam. Mam problem ze zrozumieniem dlaczego przy rozwiązywaniu układu równań 3|x|+2y=1
2x−|y|=4 można to zrobić przez wyznaczenie x z drugiego równania i postawienia do pierwszego a
w układzie |x|−y=1 − x+|y|=1 już tak się nie postępuje, e wyniku czego wychodzą przedziały w
rozwiązaniu. Oba przykłady z książki a. Kiełbasy i oba mają inne rozwiązania
2 paź 17:30
Adamm: to że tak nie robią, nie znaczy że tak nie można
2 paź 17:35
Mila:
|x|−y=1
− x+|y|=1
Taki układ?
2 paź 17:38
Kalirr: Tak, taki układ. W tym drugim zrobiłem metodą postawienia i wyszło y=−1 i x=0. Nie wiem czy
dobrze ale nawet jeśli to jak się zorientować, że to nie koniec zadania?
2 paź 17:52
Mila:

I sposób
y=|x|−1
|y|=x+1 , x+1≥0⇔x≥−1
y≥0 to
y=x+1
y<0 to
y=−x−1
rozwiązanie :
x∊<−1, 0> i y=−x−1
Algebraicznie:
Za chwilę w nowym wpisie
2 paź 18:20
Mila:
Algebraicznie:
|x|−y=1
− x+|y|=1
1) y≥0 ⇔|y|=y⇔−x+y=1,⇔y=x+1⇔x≥−1
|x|−x−1=1
|x|−x=2
a) X≥0 i y≥0 to równanie ma postać:
x−x=2 brak rozwiązań
b) x<0 ⇔|x|=−x
−x−x=2
x=−1 i y=x+1⇔
x=−1 i y=0∊D
2) y<0⇔|y|=−y⇔y=−x−1 ⇔−x−1<0⇔x>−1
|x|+x+1=1⇔|x|+x=0
a) x≥0 i y<0
x+x=0 ⇔x=0 i y=−1
b) x<0 i y<0
−x+x=0 spełnione dla każdego x∊(−1,0)
x∊(−1,0), y=−x−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp.
Sama napisz.
2 paź 18:41