Funkcje trygonometryczne - podstawowe pytanko
Ania: Hej, mam problem z trygonometrią, samo obliczanie sinusów itp nawet ogarniam, jednak problem
pojawia
się w zadaniu, gdy trzeba rozwiązać nierówność. Powiedzmy
a) 2sinx <
√2
Rozwiązałam to w taki sposób:
2sinx <
√2 /:2
sinx <
√2/2
sinx = sin
π4, gdy x = sin
π4 + 2Kπ lub x=sin
π4 − 2Kπ − Prosiła bym o
sprawdzenie tego,
Jednak wiem też, że to nie koniec i trzeba teraz narysować wykres a tu, że tak powiem wszystko
leży.
Prosiła bym ogromnie o wytłumaczenie jak i co narysować/zaznaczyć. [FSerdecznie dziękuję i
pozdrawiam]]
2 paź 22:01
2 paź 22:05
Ania: Dzięki za link, jednak dalej nie do końca rozumiem co powinnam zrobić z tym wykresem.
2 paź 23:31
Mila:
| | π | | π | | 3π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | |
wykres sinusa leży poniżej prostej y= |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3π | |
dla x∊<0+2kπ, |
| +2kπ) ∪( |
| +2kπ,2π+2kπ> |
| | 4 | | 4 | |
2 paź 23:41
'Leszek: Mozna to zapisac przy uzyciu jednego przedzialu otwartego bo sin x < √2/2
x ε ( 3π/4 + 2kπ ; 9π/4 + 2kπ )
3 paź 09:06
Ania: Czuję, że będzie ciężko. Rysuję wykres, następnie w tym wypadku sinusoidę i nie mam pojęcia, co
dalej, jak ją przekształcić?
3 paź 14:36
Jerzy:
A po co masz ją przekształcać i w co ?
3 paź 14:49
Mila:
Aniu, odczytujesz dla jakich argumentów wykres sinusoidy
| | √2 | |
leży poniżej wykresu prostej y= |
| . |
| | 2 | |
Masz na osi zaznaczone te argumenty kolorem pomarańczowym.
Można to zrobić w przedziale <0,2π> albo tak , jak napisał
Leszek .
3 paź 15:33
Ania: Właśnie znalazłam dobry poradnik, dziękuję za wytłumaczenie i cierpliwość

Za chwilkę zrobię jakiś przykładzik i wrzucę tutaj dla sprawdzenia.
3 paź 15:38
Ania: 2sinx ≥ √3
sinx ≥ √3/2
sinx ≥ π/3
*Na wykresie zaznaczyłam argumenty: π/3 i 2π/3, a przedział mam taki: xε <π/3+2Kπ, 2π/3+2kπ>*
3 paź 15:49
Jerzy:
3 paź 15:53
Jerzy:
Tam usuń ostatni wiersz: sinx ≥ π/3 ( to jest bez sensu)
3 paź 15:54
Ania: Poprosiłabym jeszcze o wyjaśnienie takich nierówności:
a) sin2x < 1
b) cos2x >1/2
Z góry dziękuję
3 paź 16:56
kochanus_niepospolitus:
sin2x < 1 ⇔ dla każdego x poza takim kiedy sin2x =1 ... czyli kiedy sinx=−1 lub sinx =
1
3 paź 17:00