Pytania
5-latek:

1. Co wiecie o kacie utworzonym przez dwie styczne wyprowadzone z jednego punktu i kącie
utworzonym przez dwa
promienie wykreslone do punktow stycznosci
2. Udowodnijcie poslugujac sie wzorem (n−2)*180
o na sume katow wewnetrznych wielokata
punkt nr 1
Co do pytania nr 1 tosuma tych kątow wynosi 180
o ∡BOA+∡BCA=180
o
Co do nr 2 to nie wiem jak
2 paź 08:00
'Leszek: n =4 , czyli (n−2)*180° = 360° , czyli 90°+90° +BOA + BCA= 360° ⇒ BOA + BCA = 180°
2 paź 09:28
5-latek: Witam

No tak dziekuje Ci
2 paź 09:30