Janek191:

a x + b y + 7 = 0 ⇒ b y = −a x − 7
2b y = (a + 4) x + 6
−−−−−−−−−−−−−−
2*( −a x − 7) = a x + 4 x + 6
−2 ax −a x − 4 x = 6 + 14
(−3 a − 4) x = 20
x = U{ 20}{ −3 a − 4) = 4 ⇒ −3 a − 4 = 5 ⇒ −3 a = 9 ⇒ a = − 3
oraz
by = 3 x − 7
Mamy:
a = − 3 b = 1
zatem mamy proste
− 3 x + y + 7 = 0 ⇒ y = 3 x − 7
i
2 y = x + 6 ⇒ y = 0,5 x + 3
−−−−−−−−−−−−−−
x = 0 y = − 7
A = ( 0, −7)
x = 0 y = 3
B = ( 0, 3)
C = ( 4, 5)
Pole ΔABC
P = 0,5 I AB I*h = 0,5*( 3 − (−7))*4 = 20 [j
2 ]
====================================