Pole trójkąta w układzie współrzędnych
Czaffii: 2) Pole powierzchni trójkąta ABC, gdzie A(0,4) B(3,0) wynosi 9(j2). Wyznacz współrzędne
wierzchołka C, jeśli leży on na prostej 2x−y=0.
2 paź 19:08
Adamm:

C=(x; 2x)
P=...=9 (jest na to wzór)
koniec końców wyjdzie x=3
2 paź 19:35
Janek191:

C = ( x, 2 x)
Prosta AB:
0 = − 4 + b ⇒ b = 4
===================
I A B I = 5
| | 18 | |
P = 0,5*5*h = 2,5 h = 9 ⇒ h = |
| |
| | 5 | |
| | 18 | |
Odległość punktu C od prostej AB jest równa h = |
| |
| | 5 | |
3 y = − 4 x + 12
4 x + 3y − 12 = 0
| | I 4*x + 3*2 x − 12I | | 18 | |
h = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
I 10 x − 12 I = 18
x = 3 lub x = − 0, 6
y = 6 lub y = − 1,2
więc
C = ( 3, 6) lub C = ( − 0,6 ; −1,2 )
============================
2 paź 19:44
Czaffii: Dzięki wielkie Janek191 za odpowiedź

. Adamm wiem że ten wzór to
| | 1 | |
Pabc= |
| |(Xb−Xa)(Yc−Ya)−(Yb−Ya)(Xc−Xa)|. Ale wynik mi wychodził C(3,6) lub C(−15,−30). |
| | 2 | |
Teraz zauważyłem błąd w postaci źle dodanych znaków minus i wynik wychodzi poprawnie. Dzięki
za pomoc
2 paź 20:07
Adamm: inny sposób
v=[3 −4; 0], u=[x; 2x−4; 0]
vxu=[0; 0; 10x−12]
|vxu|=|10x−12|
|10x−12|=18
x=3 lub x=−0,6
2 paź 20:18
Janek191:
@Adam
Pewnie tego nie ma w liceum.
2 paź 20:28
Adamm: wiem że nie ma, ale dla mnie tak jest prościej
2 paź 20:28