prawdopodobieństwo
Ilona: Kod sejfu składa się z 6 różnych cyfr. Na wciśnięcie 1 cyfry potrzeba średnio 1 sekundy. Oblicz
ile minut zajmie w najgorszym razie otwarcie sejfu właścicielowi który nie pamięta kolejności
cyfr ale:
a) pamięta wszystkie cyfry
b) pamięta 5 cyfr.
odpowiedzi w książce są takie:
a) 12 minut
b) 60 minut
Co do a) myślę, że jest to zwykłe 6! = 6*5*4*3*2*1 = 720 sekund=12 minut
Co do b) znalazłam na innej stronie, że jest to 6! * 5 = 720*5 sekund = 60 minut.
Wynik się zgadza z odpowiedziami z książki, ale skąd jest takie mnożenie 6!*5. Proszę o
sugestie. Z góry dziękuję.
2 paź 14:49
iteRacja:
a/ 6! jest ok
b/ te pięć zapamiętanych cyfr można ustawić na 5! sposobów
zapomnianą szóstą cyfrę można wstawić przed nimi, po nich lub pomiędzy nimi czyli w 6 miejscach
zapomniana cyfra to jedna z pozostałych dziesięciu cyfr minus pięć wykorzystanych 10−5 = 5
wymnażamy to 5!*6*5 = 6!*5
2 paź 15:20
Adamm: a) moim zdaniem powinno być
6!*6, bo każdą cyfrę wpisujemy 1 sekundę
2 paź 15:22
kochanus_niepospolitus:
a) błąd

potrzebujesz 6! PRÓB

Każda próba zajmuje 6sekund ... więc masz 720*6 sekund = 72 min
zaprezentuję na prostym przykładzie:
masz 2 cyfrowy kod, składa się on tylko z 1,2 .... więc masz tylko dwie kombinacje ... ale czas
(w najgorszym wypadku) to 2*2 = 4 sekundy
więc masz:
1 − 2 (zajmuje to 2 sekundy)
2 − 1 (kolejne 2 sekundy)
2 paź 15:32
kochanus_niepospolitus:
co do (b)
zna 5 liczb −−− i je umiejscowić musi w 6 miejscach 'prawidłowo' ... co daje 6! możliwości
pozostaje jedna nieznana liczba (z 5 cyfr nie użytych już w kodzie) i stąd te *5
ale i tutaj moim zdaniem powinno być:
6!*5*6 ponieważ 6 sekund zajmuje wpisanie jednego pełnego kodu do sejfu
2 paź 15:35
Adamm: moim zdaniem, to zależy od rodzaju zamka
2 paź 15:35
Mila:
Adamm, jak studia? Pierwszy dzień?
2 paź 16:12
iteRacja:
porządny sejf po trzech nieudanych próbach powinien odmówić dalszej współpracy
2 paź 16:54
Mila:
I włączyć alarm!
2 paź 17:36
iteRacja:
a nawet (dotyczy tylko droższych sejfów) obezwładnić

wpisującego kody i doprowadzić go
na policję
2 paź 17:54