Wykaż, że prostokąty są jednokładne.
Help: Dany jest prostokąt ABCD i prostokąt AB'C'D'. Punkt B' dzieli odcinek AB w stosunku 3:1 a punkt
D' dzieli odcinek AD w stosunku 3:1. Wykaż że prostokąty są jednokładne.
2 paź 18:57
kochanus_niepospolitus:

wnioski
2 paź 20:29
Help: do tego też doszedłem, ale mam takie zaćmienie że nie wiem co dalej
2 paź 20:42
Mila:
A− środek jednokładności
k − skala jednokładności
A'=A
AB'=k*|AB|
| | |AB'| | | 3x | | 3 | |
k= |
| ⇔ |
| = |
| |
| | |AB| | | 4x | | 4 | |
Spr. |AD'|
| | 3 | | 3 | |
|AD'|=3y= ? |
| *AD|= |
| *4y=3y |
| | 4 | | 4 | |
|AC|=
√(4x)2+(4y)2=4
√x2+y2
| | 3 | |
|AC'|=df |
| *4√x2+y2=3√x2+y2 |
| | 4 | |
Z tw. Pitagorasa:
|AC'|=
√(3x)2+(3y)2=3
√x2+y2 zgadza się
2 paź 22:40