Funkcja homograficzna
Placek: Cześć, mam problem z jednym zadaniem i mam nadzieję, że jeden z forumowiczów wytłumaczy mi jak
je rozwiązać

Dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m ma dokładnie dwa różne pierwiastki dodatnie:
Będę wdzięczny za każdą okazaną pomoc, ponieważ nie wiem jak się wziąć za żaden z tych dwóch
przykładów. Wiem, że można narysować i tak sprawdzić, ale nie wiem jak to się rysuje
2 paź 18:29
Placek: Może jednak ktoś wie jak to zrobić ?
2 paź 19:53
iteRacja: a/ najpierw zapisz bez wartości bezwzględnej
analizujesz dwa przypadki − korzystasz z def. wartości bezwzględnej
1. x−2>=0 sprawdź jaką postać ma funkcja
2. x−2<0 i też sprawdź jaką postać ma funkcja
napisz co wyszło z obliczeń
2 paź 20:11
Mila:
Piszę.
2 paź 20:12
iteRacja: OK
2 paź 20:13
Janek191:
| | I 2 x − 4 I | |
a) f(x) = |
| x ≠ − 4 |
| | x + 4 | |
| | 4 − 2 x | |
1) Dla x < 2 i x ≠ − 4 mamy f(x) = |
| |
| | x + 4 | |
| | 2 x − 4 | |
2) Dla x ≥ 2 i mamy f(x) = |
| |
| | x + 4 | |
Rysujemy wykresy f w podanych przedziałach
Z wykresu mamy
Dla m ∊ ( 0 , 1) mamy dwa różne pierwiastki dodatnie.
2 paź 20:24
Mila:
Placek, jaką masz odpowiedź, bo ja albo Janek ma pomyłkę.
2 paź 20:58
Janek191:
Placka ktoś zjadł
2 paź 21:02
Mila:
2 paź 21:08
Mila:
Ja mam chyba błąd, już szukam.
2 paź 21:12
Janek191:
Pierwiastki mają być dodatnie.
2 paź 21:19
iteRacja: Mila przypadek 1/ rozwiązanie 4m+4=0 jest m=−1 a nie −4
2 paź 21:19
Janek191:
Hiperbola.
2 paź 21:21
Mila:
Znalazłam , dziękuję, nie piszę drugi raz.
Najlepiej na kartce rozwiązać.
2 paź 21:23
LWG: Tak jest. Nie tylko w TVN.
2 paź 21:42
LWG: Jesteście wspaniali. Tak jest. To jest prawda. Muszę być grzeczny.
Może moje nie być, ale nikt nie ucierpi przeze mnie.
2 paź 21:46
Mila:

x≠2
1) x<1
| | −2 | |
f(x)=−x+1−(−x+3)}{x−2}⇔f(x)= |
| |
| | x−2 | |
2) x∊<1,3)
| | x−1−(−x+3) | | x−1+x−3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 2x−4 | | 2*(x−2) | |
f(x)= |
| = |
| =2 dla x≠2 |
| | x−2 | | x−2 | |
f(x)=2 dla x∊<1,3)
3) x≥3
| | x−1−(x−3) | | x−1−x+3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
Równanie :
f(x)=m ma dwa różne dodatnie rozwiązania
dla m∊(1,2)
2 paź 21:47
Mila:
Witaj
LWG. Masz wspaniały humor, to miło
2 paź 21:49