liczba e
nik: jak obliczyć liczbę e − wszystkie kroki po kolei już zrobiłam i zostało mi np
jak z tej 8 zrobić 1?
2 paź 20:40
Janek191:
Po prawej stronie jest e8 dla n → ∞
2 paź 20:43
Jerzy:
e ≈ 2,7
2 paź 20:43
Adamm: e można przybliżyć, z bardzo szybko malejącym błędem przybliżenia, jako
sumę
1+1+1/2!+1/3!+...+1/n!
2 paź 20:45
nik: chodzi mi po prostu o przekształcenie wzoru − taka jest treść zadania. żeby doprowadzić do
jak z 8 w mianowniku zrobić 1
nic nie zaokrąglać, nie wyliczać, tylko przekształcić
2 paź 21:04
Janek191:
Napisz treść zadania .
U Ciebie 8 jest w liczniku
2 paź 21:06
piotr: | | 8k | | 82 | | 83 | | 84 | |
e8 = ∑k=0∞ |
| = 1+8+ |
| + |
| + |
| +... |
| | k! | | 2 | | 6 | | 24 | |
2 paź 21:09