Prosta symetryczna względem punktu
Zibi Kuźma: Wyznacz równanie prostej k, która jest obrazem prostej l: 4x −3y +5 = 0 w symetrii względem
punktu B (−4, 5).
2 paź 14:50
Ilona: 1.wyznacz dwa punkty należące do prostej l
2. wyznacz dla każdego punktu z osobna obraz w symetrii środkowej względem punktu B(−4,5)
3. napisz prostą przechodzącą przez wyznaczone obrazy punktów − to będzie prosta k
2 paź 14:58
Jerzy:
Albo:
1) prostopadła do k przez punkt B
2) punkt ich przecięcia A
3) punkt A' taki,że S jest środkiem AA'
4) równoległa do k przez punkt A'
2 paź 15:01
Adamm:

przesuwamy płaszczyznę o wektor [4; −5] wtedy B znajdzie się w punkcie B'=(0; 0)
nowe równanie prostej: 4(x−4)−3(y+5)+5=0 ⇔ 4x−3y−26=0
symetria względem (0; 0)
4(−x)−3(−y)−26=0 ⇔ 4x−3y+26=0
przesunięcie o wektor [−4; 5]
4(x+4)−3(y−5)+26=0 ⇔ 4x−3y+57=0
2 paź 15:11
Adamm: inny sposób
równanie prostej w symetrii względem tego punktu to
4x−3y+a=0
wystarczy by odległość tej prostej od punktu B była taka sama jak odległość
l od B
2 paź 15:14