matura
Maciek: Ile jest takich ciągów o długości n o wyrazach ze zbioru {A,B,C}, w których litery A i C nie
występują na sąsiednich pozycjach?
2 paź 18:53
kochanus_niepospolitus:
To wcale nie jest takie łatwe zadanie:
dla n=1 −−− mamy 3 takie ciągi
dla n=2 −−− mamy 7 takich ciągów
dla n=3 −−− mamy 17 ciągów
dla n=4 −−− mamy 37 ciągów
2 paź 20:48
Maciek: dla n=4 jest 41
2 paź 20:55
kochanus_niepospolitus:
przeliczyłem, wyszło mi 39
i wtedy mielibyśmy taki wzór:
a1 = 3
an = 2(an−1 +1) − 5 + 2n
2 paź 21:08
Mila:
Pięknie Arturku.
Wtedy:
an=−2n+3*2n−1
2 paź 21:55