matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.1.2019
Zadania
Odp.
1
Kuba:
Czy jeżeli lim a
n
= 0 to lim ka
n
= k * lim a
n
= 0 ?
2
Jakub:
Dzień dobry, mam problem z przykładem, a brzmi ono tak:
0
Fanturion:
Witam, potrzebuję pomocy z tym dość trudnym przykładem, potrzebuję znać granice na krańcach dziedziny, pochodną, ekstrema i przedziały monotoniczności, punkty przegięcia i tabelę
3
xsaq:
a) f(x) = x3 − x +4
1
Xyz:
Jak policzyć pochodną np. 3
−x
?
0
xyznazz:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji: a) f(x) = x
3
− x +4
0
Brachypelma:
1. Zmienna losowa X podlega rozkładowi normalnemu N(3, 5). Obliczyć P(| X − 1 | ≥ 6). 2. Zmienna losowa podlega rozkładowi normalnemu N(4, 5). Wyznaczyć wartość a tak, aby P(2 − a <
4
Dominik:
Ile wynosi ∫e
−
x
tyle samo co ∫e
x
?
1
kasia:
Mam kilka pytań do relacji liniowego porządku. 1) Czy istnieje taki zbiór, aby element największy był jednocześnie najmniejszym?
3
kasia:
Jeżeli (x,y)=1 to czy możemy mieć stuprocentową pewność, że (x
2
,y)=1?
3
Ms Maddox:
Oblicz całkę nieoznaczoną przez podstawianie całka − > (16x
7
+2x)cos(2x
8
+x
2
+2)dx
6
Karolina:
Mam takie pytanie, skąd wiadomo od razu, że granica podkreślona na fioletowo wynosi 0, a granica podkreślona na czerwono musi być przetworzona na granicę ciągu? Czy to dlatego, że
4
kox:
|x
3
+64|=x
2
−4x+16
5
shadowhunter:
(x+9)
=0
(2−x)
x+9=0
3
Agawa:
5
Stud:
√
x
2
−6x+9
−3x+9
lim x−>3
x
2
−9
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy
3
00000:
Z pojemnika, w którym znajduje się 7 piłek niebieskich i 3 piłki czerwone losujemy dwa razy po jednej
6
pudzian:
Hej hej, mam mały problem mam takie zadanie do rozwiązania tylko używając twierdzeń z geometrii
6
MATołek:
Dług 64000 j.p. należy spłacić równymi ratami przez 4 lata, jeśli spłaty są półroczne, a półroczna stopa procentowa wynosi 3%? Ułożyć plan spłaty. pOmoże mi ktoś z tym bo jest to dla
1
salimali:
moglby mi ktos rozpisac przeksztalcenia wykresu funkcji g(x)? 1. f(x)= IIxI − 2I
4
shadowhunter:
2
|x|
+2
|x|+3
=72 Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
2
Sebastian:
Które z poniżej podanych relacji nie są tautologią 1)(p ∧ q =⇒ r) =⇒ [(p =⇒ r) ∧ (q =⇒ r)]
5
Ukasz:
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak zrobić to zadanie Rzucamy 3 razy kostką sześcienna do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn we
1
aniaportosek:
obliczyć pole obszaru krzywymi y=x
2
/2 , y=1/1+x
2
0
nieumiejaca:
:::rysunek::: na rysunku przedstawiono wykres funkcji f: R→R. Naszkicuj wykres funkcji h(x)= f(1−IXI)
0
Chłopiec:
Zmienna losowa podlega rozkładowi według trójkąta równoramiennego o podstawie a ≤ x ≤ 3a. Napisać równanie gęstości.
0
aniaportosek:
Wyliczyc pochodna aniaportosek: Prosze o wyliczenie pochodnej : n3(¬n2¬n4+1)−¬2n) znak ¬ oznacza pierwiastek
2
Paweł:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tej (pewnie prostej) nierówności. Nie mogę w żaden sposób tego rozwiązać.
4
Azmuth:
Witam wszystkich czytających, mam problem z całkami
Otóz, mam obliczyć :
4
Azmuth:
Ale nie przyjmuje się 360 chyba, tylko 720st.
0
aniaportosek:
Wyliczyc pochodna aniaportosek: Prosze o wyliczenie pochodnej : n3(¬n2¬n4+1)−¬2n) znak ¬ oznacza pierwiastek
1
nieumiemmaty:
Ze zbioru liczb {1,2,4,5,10} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że iloraz pierwszej wylosowanej liczby
3
ryszard15:
Witam, mam problem z pochodną tej funkcji, zależy mi by dojść do jak najprostszej postaci, gdyż później muszę policzyć pochodną rzędu drugiego.
4
Adrian:
Muszę zbadać zbieżność takiego szeregu ∑n=1 do
∞
n
√
n
−n−1
da się to jakoś ograniczyć z kryterium
2
Studentka1roku:
lim→
∞
=n
3
(
3
√
n
6
−
√
n
4
−n
3
−
3
√
n
6
−n
2
) Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy ciągu. Miałam dwa podejścia do zadania, ale za
5
Joanna.:
log o podstawie 10 z liczby 2 to w przybliżeniu ≈ 0.3 Wykorzystując to:
5
Dominik:
Policzyć całkę Cześć, zatrzymałem się w tym miejscu i nie wiem co robić
5
Enje:
podaj liczbę rozwiązań równania 4/(|x+2|−2)=mx w zależności od wartości parametru m
1
grupy:
1. Czy istnieje podgrupa grupy Z
27
izomorficzna z Z
8
?
1
ster:
:::rysunek::: Witam.
0
Karo:
Hej
mógłby ktoś pomóc określić które przypadki są prawdziwe a które fałszywe Pytanie typu prawda/fałsz: Dla zmiennej : długość rozmowy telefonicznej wyrażonej w sekundach
2
Adrian:
Zbadaj ciągłość funkcji
1
iza:
jak obliczyć promień wycinka koła znając tylko długość łuku po obwodzie tego wycinka(261,8) i znając długość cięciwy (229,8)
3
shadowhunter:
|x
2
−1|−1>0
1
BE:
Witam,
1
Iwo97:
⎧
x