Całki
Azmuth: Witam wszystkich czytających, mam problem z całkami

Otóz, mam obliczyć :
| | cos5(x) | |
1) ∫ |
| dx |
| | 1 + sin2(x) | |
| | 1 + sin(x) | |
2) ∫ |
| dx. |
| | 1 + cos(x) | |
W pierwszym przykładzie mianownik zastąpiłem 2 − cos
2(x), lecz dalej czy próbuję podstawiać
czy jakoś inaczej kombinuję to nie wychodzi, więc proszę o podpowiedź.
W pierwszym także przyda się mała pomoc.
Aha, co ważne, nie chcę pełnego rozwiązania !
2 sty 17:10
jc: | | (1−s2)2ds | |
(1)=∫ |
| , s=sin x |
| | 1+s2 | |
2 sty 17:56
Jerzy:
1) Podstaw: sinx = t
2 sty 17:58
Jerzy:
2) Chyba podstawienie uniwersalne załatwi temat.
2 sty 18:02
jc: załatwia ...
2 sty 18:06
Azmuth: Sorki, że dopiero teraz. Dziękuję bardzo
3 sty 22:46
student: nie trzeba używać podstawienia uniwersalnego
3 sty 22:58