wredulus_pospolitus:

dla ułatwienia (co nie spowoduje błędnego wyniku) ustalmy, że te piłeczki są ponumerowane,
tworzymy drzewko i zaznaczamy 'gałęzie' które spełniają warunki danego podpunktu
i tak :
| 3 | | 2 | |
Zielone = P(A) = |
| * |
| = ... |
| 10 | | 9 | |
| 3 | | 7 | | 7 | | 3 | |
Beżowe = P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
wredulus_pospolitus:
a teraz 'na chłopski rozum':
A) mamy wylosować dwie czerwone kule (wszystkie kule są ponumerowane

)
Więc w pierwszym ciągnięciu musimy wybrać jedną z 3 kul (czerwonych), a w pojemniku jest 10
| 3 | |
kul, więc szansa że to zrobimy wynosi: |
| |
| 10 | |
W drugim ciągnięciu znowu musimy wybrać kulę czerwoną, ale ich już mamy tylko 2, a w pojemniku
Mnożymy ze sobą i masz wynik
B) mamy wylosować kule RÓŻNYCH kolorów (wszystkie kule są ponumerowane

)
Więc w pierwszym ciągnięciu musimy wybrać jedną z 3 kul (czerwonych), a w pojemniku jest 10
| 3 | |
kul, więc szansa że to zrobimy wynosi: |
| |
| 10 | |
W drugim ciągnięciu musimy tym razem wybrać kulę niebieską, jest ich 7, a w pojemniku jest 9
Mnożymy ze sobą i myślimy sobie ... 'a co jeśli najpierw wylosujemy niebieską, a później
czerwoną' ... to robimy to samo także dla takiego układu i wyniki do siebie dodajemy