Matematyka finansowa
MATołek: Dług 64000 j.p. należy spłacić równymi ratami przez 4 lata, jeśli spłaty są półroczne, a
półroczna stopa procentowa wynosi 3%? Ułożyć plan spłaty. pOmoże mi ktoś z tym bo jest to dla
mnie czarna magia, Jedyne co wiem to trzeba to zrobić przy pomocy jakiejś tabelki.
2 sty 20:10
wredulus_pospolitus:
Student
2 sty 20:37
MATołek: Tak gastronomia
2 sty 20:44
wredulus_pospolitus:
Na wykładach był? Na ćwiczeniach był?
2 sty 20:45
MATołek: No właśnie nie bardzo
2 sty 21:30
PW: Nie znam się na tych oszustwach, ale policzyć można metodą babci pod piecem. Przy "normalnym"
spłacaniu kredytu czyli oddawaniu po każdym półroczu 1/8 pożyczonej kwoty oraz odsetek od
niespłaconej kwoty wyglądałoby to tak:
− Po I półroczu
2 sty 23:50
PW:
− Po I półroczu 8000 + 3% od 64000
− Po II półroczu 8000+ 3% od 56000
− Po III półroczu 8000+ 3% od 48000
− Po IV półroczu 8000 + 3% od 40000
− Po V półroczu 8000 + 3% od 32000
− Po VI półroczu 8000 + 3% od 24000
− Po VII półroczu 8000 + 3% od 16000
− Po VIII półroczu 8000 + 3% od 8000
==============================
Razem po 4 latach 8•8000 + 3% od 288000 czyli 64000+8640=72640
Ponieważ przyjmujemy spłatę tej kwoty w równych 8 ratach, jedna rata wynosić będzie
72640:8=9060.
Zaznaczam, że babcia nie studiowała ekonomii, ale chciałes tabelkę − masz tabelkę.
3 sty 00:03
an: nie mam nic wspólnego bankami ani ekonomią, ale moim zdaniem powinno to być tak
(((64000−x)1,03−x)1,103−....−x)=0 ciąg geometryczny
| | 1.038*64000*0.03 | |
x= |
| =9117,21 |
| | 1,038−1 | |
3 sty 11:44
an:
ma być,
(((64000*1.03−x)1,03−x)1,103−....−x)=0 dalej jest ujęte
3 sty 13:07
PW: W moim planie spłat zakłada się łagodne działanie banku − przy założeniu stałego oprocentowania
3% bank odbiera odsetki nie w takiej wysokości, jaka należy się po każdym kwartale, ale
odbiera je rozłożone w czasie.
Odsetki łączne wynoszą 8640, rozłożone równo na 8 części dają półroczne kwoty 1080. Razem ze
spłatą 1/8 kredytu daje to półroczne spłaty 9080 (we wpisie z 00:03 błędnie podałem wynik
dzielenia).
W koncepcji an bank działa bardziej agresywnie − stała kwota półrocznej spłaty x zawiera
odsetki za poprzednie półrocze i dopiero (x−odsetki) stanowi spłatę części kredytu.
Być może obie koncepcje są stosowane w praktyce, ale MATołek milczy.
3 sty 23:17
an: W zadaniu pisze >> jeśli spłaty są półroczne, a półroczna stopa procentowa wynosi 3%<<
czyli bank co pół roku nalicza odsetki, (rocznie wynoszą (1,03)2−1=6,09%)
Po pół roku bank liczy odsetki i dług wynosi 1,03 *64000, kredytobiorca spłaca ratę x=9117,21,
dług zostaje pomniejszony o x, i po następnych 6 miesiącach sytuacja się powtarza (zakładam,
że dług jest spłacany terminowo). To nie jest moja koncepcja to tak to się liczy. (patrz
procent składany.
Przy okazji ciekawe czy MATołek jest studentem ekonomii, bo spotkałem taką mgr po ekonomi
ona wiedziała, że istnieją takie wzory, ale nie miała pojęcia skąd się wzięły.
4 sty 14:42