Oblicz granice jednostronne
Stud: | | √x2−6x+9−3x+9 | |
lim x−>3 |
| |
| | x2−9 | |
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy
2 sty 21:10
Adamm:
zauważ że √x2−6x+9 = √(x−3)2 = |x−3|
2 sty 21:12
Stud: Trafna uwaga

A co dalej z tym zrobić? Mogłabym prosić o więcej wskazówek?
2 sty 21:17
wredulus_pospolitus:
robisz granicę lewo i prawostronną
skracasz (x−3) i już nie masz symbolu nieoznaczonego
2 sty 21:21
Stud: Dzięki, już jest to jasne
2 sty 21:24
Janek191:
| | I x − 3 I − 3*( x − 3) | |
f(x) = |
| = |
| | ( x −3)*(x + 3) | |
| | 1 | | 3 | |
= − |
| − |
| dla x < 3 |
| | x + 3 | | x + 3 | |
| | 1 | | 3 | |
= |
| − |
| dla x > 3 |
| | x + 3 | | x + 3 | |
więc
x→3
−
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim f(x ) = |
| − |
| = − |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
x→3
+
2 sty 21:26