rozwiąż równanie
Enje: podaj liczbę rozwiązań równania 4/(|x+2|−2)=mx w zależności od wartości parametru m
2 sty 14:33
Studentka1roku: D: {|x+2|−2 ≠0
zatem D=R−(−4,0)
Teraz z wykresu odczytujemy, że (−
∞, 0) 1 rozw., (0,1) 1 rozw., (1,+
∞) 3 rozw.
2 sty 15:32
Enje: dziękuję :3
ja próbowałem jakoś tak,,, (po ustaleniu dziedziny)
D=R−(−4,0)
4=mx(|x+2|−2)
1) x=(−
∞;−4)u(−4;−2) 2) x=<−2;0)u(0;
∞)
4=mx(−x−2−2) 4=mx(x+2−2)
0=mx
2+4mx+4 0=mx
2−4
no i potem deltami

tylko że nijak nie chciało wyjść to co w odpowiedziach

twój sposób jest super tylko

nie do końca wiem jak to narysować przez ten kwadrat w
mianowniku, który pojawi się po opuszczeniu wartości bezwzględnej:
mimo wszystko dziękuję bardzo za pomoc !
2 sty 20:43
Mila:

Bez delty:
x∊R\{−4,0)
mx*(|x+2|−2)=4
dla m= 0 brak rozwiązań
| 4 | |
1) f(x)=x*(|x+2|−2) i y= |
| |
| m | |
x≥−2 i x≠0
f(x)=x
2 rysujemy wykres paraboli
2) x<−2 wtedy f(x)=−x
2−4x
x
w=−2, y
w=4 ( pokrywa się z wartością z (1) )
parabola skierowana w dół.
3)
Ustalamy liczbę przecięć wykresu
| 4 | |
a) jedno rozwiązanie dla |
| <0⇔m<0 |
| m | |
| 4 | |
b) 3 rozwiązania dla 0< |
| <4⇔m>1 |
| m | |
| 4 | |
c) 2 rozwiązania dla |
| =4⇔m=1 |
| m | |
| 4 | |
d) jedno rozwiązanie dla |
| >4⇔m∊(0,1) |
| m | |
Czy to pokrywa się z odpowiedzią?
2 sty 22:40
Enje: Wszystko bardzo pięknie się pokrywa

ja głupi nie wpadłem na to żeby to rozbić
[f(x)=... i y=4/m] przez to cały czas miałem ten x
2 w mianowniku... co zmusiło by mnie do
rysowania "na oko" teraz rozumiem dziękuję i życzę miłego wieczoru!
2 sty 23:00
Mila:
2 sty 23:03