Geometria elementarna Okrąg wpisany
pudzian: Hej hej,
mam mały problem mam takie zadanie do rozwiązania tylko używając twierdzeń z geometrii
elementarnej. Nie mogę użyć ani geometrii analitycznej ani trygonometrii.
W trójkąt ABC wpisano okrąg styczny do boków AB, BC, CA odpowiednio w punktach M, N, K. Prosta
l przechodząca przez środek D boku AC równolegle do MN przecina proste BC i BA odpowiednio w
punktach T i S. Dowieść, że TC = KD = AS.
2 sty 20:14
pudzian:
2 sty 20:35
wredulus_pospolitus:

narysuj ten trójkąt i pokaż mi jak niby ta prosta ma przechodzić przez punkt D oraz przecinać
zarówno BC jak i AB (już pomijam kwestię równoległości do NM)
2 sty 20:35
pudzian: Powinno być przedłużenie
zapomniałem dopisać
2 sty 20:37
pudzian:

O tak to mniej więcej wygląda (udowodnić TC i AS jest łatwo tylko KD pozostaje)
2 sty 20:43
jc:
AK=AM
CN=CK
KC=(1/2)AC−KD
KA=(1/2)AC+KD
2KD=KA−KC =AM−CN=(AS+SM)−(TN−CT)=AS+TC
Skoro wiesz, że TC=AS, to musi zachodzić równość TC=AS=KD.
2 sty 21:07
pudzian: dzięki ogromne
2 sty 21:12