prawdopodobieństwo
Ukasz: Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak zrobić to zadanie
Rzucamy 3 razy kostką sześcienna do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn we
wszystkich rzutach będzie mniejszy od 180
2 sty 18:09
Mila:
0.
2 sty 18:14
Ukasz: Jestem przy tym
Tylko w 4 przypadkach iloczyn jest większy od 180
P(A)= 1−P(A')
P(A)= 1− 4/216= 216/216− 4/216= 212/216
Mógłby ktoś potwierdzić lub wykazać błąd?
2 sty 18:15
Mila:
Przepraszam, "odczytałam" 2 razy rzucamy kostką.
Zaraz obliczę.
2 sty 18:29
Mila:
|Ω|=6
3=216
A− iloczyn wyrzuconych oczek mniejszy od 180
A'− iloczyn wyrzuconych oczek większy od 180 lub równy 180.
(6,6,6) − jedno zdarzenie
(6,6,5) − 3 zdarzenia
Masz dobrze
2 sty 18:39
Ukasz: Dziękuję bardzo

! 😅
2 sty 18:40