matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.3.2021
Zadania
Odp.
1
xyz.:
∫x
3
*
√
1+9x
4
dx
0
sUser:
Witam, Rozwinąć w szereg Maclaurina funkcje:
11
angelika:
Uzasadnij, że |a−b|=|b−a|.
4
gofruj:
Mam pytanie o monotoniczność i ograniczenia ciągu który wygląda jak na załączonym rysunku.
1
goosia:
Na boku AB równoległoboku ABCD wybrano punkt E tak,że <ADE=<BDC=β
1
vito:
Oblicz granicę funkcji:
0
And:
Odsetki od 2−letniej lokaty 1500 zł obliczono wg zmiennej stopy procentowej. Stopa nominalna w pierwszym i drugim roku wynosiła odpowiednio, 10% oraz 12%. W pierwszym roku odsetki były
10
Tomek:
Gdzie studiujesz Łukasz?
4
123:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność x
2
– xy + y
2
+ x + y + 1 ≥ 0
9
Pasco:
Wiedząć że P(A'uB')=0,7
1
statystyka:
Czy histogram może być jednocześnie asymetryczny i mieć rozkład normalny? Znalazłem warunek, że rozkład normalny spełnia x
s
= M
o
= M
e
, gdzie:
8
Anna:
1
1
Zbiór A zawiera wspólne rozwiązania równań
x
3
=18x oraz
x
2
−21x+108=0
2
2
Liczba A jest równa Odp.
0
Joanna :
Zbadaj różniczkowalność i holomorficzność funkcji: f(z)=2x
2
+ y + i(y
2
−x), z=x+yi. Dziękuję za pomoc.
1
Ala:
∫(x
3
+1)/(x
3
−x
2
) moglby to ktos rozpisac bo ciagle gubie gdzies jakies czesci i nie wychodzi mi zgodnie z odpowiedzia.
7
silly goose:
W prostokątnym układzie współrzędnych OXY narysować zbiór Z={(x,y): x,y ∊R ∧ 2x
2
− y
2
≥ 0} oraz znaleźć punkt tego zbioru położony najbliżej punktu M(1,4)
1
nervous:
W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(1,2) oraz dane są równania dwóch dwusiecznych kątów wewnętrznych d1: 2x−y+3=0 i d2: x+y−1=0. Wyznacz pozostałe wierzchołki trójkąta.
0
Mati:
Mam takie zadanie do zrobienia w excelu. Czy żeby zrobić te punkty od A do D to muszę jakoś przerabiać dane wejściowe (czyli tą tabelkę) bo się trochę pogubiłem.
5
Asia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego pole podstawy jest równe 6√3, a wysokość ściany bocznej ma długość równą 3√3.
1
Kasiaa:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc, że przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30º i pole
7
Tomasz:
W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6.
2
sebek:
−x
2
−4x+21<0
1
tomasz:
Rozwiąż nierówność kwadratową −3x
2
+12>0
1
seba:
Rozwiąż nierówność kwadratową −x
2
−9<0
2
silly goose:
Dwie środkowe trójkąta zawarte są odpowiednio w prostych k: 4x+3y=0 i l: x−3y=0. Punkt (2,−5) jest jednym z jego wierzchołków. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków
3
marcel:
Potrzebuje pomocy z takim przykładem:
1
Michał:
Hej, chciałbym spytać czy jest jakiś program z kalkulatorem który dodaje/odejmuje/mnoży/dzieli ułamki algebraiczne i pokazuje wszystkie działania i wyniki?
2
Karol:
Wyznacz współrzędne przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4), B=(5,−1), C=(1,4), D=(−3,−1)