Wyznacz pozostałe wierzchołki trójkąta.
nervous: W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(1,2) oraz dane są równania dwóch dwusiecznych
kątów wewnętrznych d1: 2x−y+3=0 i d2: x+y−1=0. Wyznacz pozostałe wierzchołki trójkąta.
19 mar 11:14
chichi:
d
1: 2x−y+3=0 ⇒ y=2x+3, d
2: x+y−1=0 ⇒ y=−x+1
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
k⊥d1: a=− |
| , A∊k ⇒ b= |
| ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | ⎧ | y=2x+3 | |
| SAA' : | ⎩ | y=−1/2x+5/2 | ⇒ SAA'=(−1/5, 13/5)
|
| | ⎧ | 1+xA'=−2/5 | |
| A' : | ⎩ | 2+yA'=26/5 | ⇒ A'=(−7/5, 16/5)
|
l⊥d
2: a=1, A∊l ⇒ b=1 ⇒ y=x+1
| | ⎧ | y=−x+1 | |
| SAA'': | ⎩ | y=x+1 | ⇒ SAA''=(0, 1)
|
| | ⎧ | 1+xA''=0 | |
| A'' : | ⎩ | 2+yA''=2 | ⇒ A''=(−1, 0)
|
| | | |
m: yA'A'' = yBC, a= |
| =−8 ⇒ b=−8 ⇒ y=−8x−8 |
| | | |
| | ⎧ | y=−8x−8 | |
| B: | ⎩ | y=−x+1 | ⇒ B=(−9/7, 16/7)
|
| | ⎧ | y=−8x−8 | |
| C: | ⎩ | y=2x+3 | ⇒ C=(−11/10, 4/5)
|
Sprawdź czy nie machnąłem się gdzieś w obliczeniach
19 mar 14:10
Mila:
Dobrze
20 mar 19:56
nervous: Zgadza się z odpowiedziami, dziękuję! Tylko nie rozumiem do końca na jakiej zasadzie jest m
liczone
20 mar 23:23
Mila:
Poczekaj na
chichi. Może miałby pretensję, że tłumaczę jego rozwiązanie.
Jeśli nie wyjaśni, to napiszę
20 mar 23:25
chichi:
To prosta, na której leżą punkty A' i A'', więc wyznacam równanie prostej przechodzącej przez 2
| | yA'−yA'' | |
punkty, a= |
| , no a później podstawiam współrzędne punktu A' do |
| | xA'−xA'' | |
wyliczenia 'b', bo obliczenia na jego współrzędnych są przyjemniejsze
21 mar 10:55
getin:
Jeśli nie wiesz jak wylicza się m to możesz wykorzystać
wzór z tablic str. 5
Proste o równaniach kierunkowych
y = a
1x+b
1 oraz y = a
2x+b
2
tworzą kąt ostry α taki, że:
d1 czyli y=2x+3 to dwusieczna kąta ABC
d2 czyli y=−x+1 to dwusieczna kąta ACB
Niech S będzie punktem przecięcia dwusiecznych d1 i d2
Wówczas kąty ACS = BCS = α
kąty ABS = CBS = β
Niech punkt B = (b, 2b+3) należy do dwusiecznej y=2x+3
C = (c, −c+1) należy do dwusiecznej y = −x+1
Współczynniki kierunkowe prostych BS i CS są równe
a
BS = 2
a
CS = −1
Współczynniki kierunkowe prostych AB, BC, AC wyliczamy na podstawie wzoru a =
i podanych wierzchołków A = (1,2), B = (b, 2b+3), C = (c, −c+1)
i teraz z tego wzoru z tablic
mamy równania
| | aAC−aCS | |
tg α = | |
| | |
| | 1+aAC*aCS | |
| | aBC−aCS | |
tg α = | |
| | |
| | 1+aBC*aCS | |
| | aAB−aBS | |
tg β = | |
| | |
| | 1+aAB*aBS | |
| | aBC−aBS | |
tg β = | |
| | |
| | 1+aBC*aBS | |
wówczas wychodzimy na układ równań
| | aAC−aCS | | aBC−aCS | |
{ | |
| | = | |
| | |
| | 1+aAC*aCS | | 1+aBC*aCS | |
| | aAB−aBS | | aBC−aBS | |
{ | |
| | = | |
| | |
| | 1+aAB*aBS | | 1+aBC*aBS | |
21 mar 12:49
nervous: o jeny znam ten wzór na a, a jednak nie skojarzyłem, chyba ze zmęczenia
Dziękuję za wyjaśnienia i pokazanie drugiego sposobu
21 mar 16:10
Mila:
nervous To już wszystko jasne? Wiesz dlaczego chichi szukał punktów symetrycznych
do punktu A względem dwusiecznych?
21 mar 18:57
Mila:
getin myślałam o sposobie, który zaproponowałeś, ale za dużo niewiadomych.
Sposób chichi przyjaźniejszy do obliczeń (według mnie).
21 mar 19:49
getin:
No dokładnie, bo w moim rozwiązaniu trzeba kombinować, wychodzi kilka rozwiązań i trzeba je
odrzucać bo się np. okaże że punkty A B i C leżą na jednej prostej.
A że z geometrii cienki jestem i ja np. w ogóle nie widzę tych A' oraz A'' to zaproponowałem
typowe podejście na wzorach. Pozdrawiam
21 mar 20:58
Mila:
Czy mam wyjaśnić , gdzie te punkty są ?
21 mar 21:59
getin:
Poproszę wyjaśnić, chętnie zobaczę
21 mar 22:03
Mila:

d
2− dwusieczna kąta B
d
1− dwusieczna kąta C
A− jeden z wierzchołków trójkąta
Punktowi A odpowiada na drugim ramieniu kąta B taki punkt A
1, że ΔABA
1 jest
Δrównoramiennym, a dwusieczna zawiera się w wysokości tego Δ.
A
1 jest symetryczny do A względem dwusiecznej kąta B.
Analogicznie A
2 odpowiada punktowi A na drugim ramieniu kąta C i ΔACA
2 jest Δ równoramiennym.
Prosta A
1A
2 zawiera bok BC .
Dalej wiadomo.
21 mar 22:30
chichi:
Cześć @
Mila wprost z definicji dwusiecznej kąta
21 mar 22:38
getin:
Mila dzięki wielkie za wyjaśnienia. Już wiem o co chodzi, po prostu wyliczymy punkty A2 i A1
i się okaże że prosta A1A2 to jest prosta BC więc potem łatwo już wierzchołki B i C
obliczymy odpowiednimi układami równań
21 mar 22:42
Mila:
chichi, getin .
Dokładnie tak
21 mar 22:52