x3 + 1 | x3 − x2 + x2 + 1 | ||
= | = | ||
x3 − x2 | x3 − x2 |
1 | 1 | 1 | x + 1 − x | |||||
= 1 + | + | = 1 + | + | = | ||||
x−1 | x3 − x2 | x−1 | x3 − x2 |
1 | x − 1 | x | ||||
= 1 + | − | + | = | |||
x−1 | x3 − x2 | x3 − x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
= 1 + | − | + | = | |||
x−1 | x2 | x2 − x |
1 | 1 | x−2 | ||||
= 1 + | − | + | ||||
x−1 | x2 | (1 − x−1) |
x3 + 1 | ||
∫ | dx = | |
x3 − x2 |
1 | 1 | x−2 | ||||
= ∫1 + | − | + | dx = | |||
x−1 | x2 | 1 − x−1 |
1 | ||
= x + ln|x−1| + | + ln|1 − x−1| + C | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |