matematykaszkolna.pl
P warunkowe Tomasz: W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem jest równe 0,25. Wiadomo też, że klocki czerwone stanowią 40% wszystkich klocków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek w kształcie walca jest czerwony? Wiem jak zrobić zadanie, tylko: Jak określić tutaj co jest warunkiem? np. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem jest równe 0,25 Jak sobie wytłumaczyć to na chłopski rozum? (zadania.info podpowiada, że wybranie klocka czerwonego jest tutaj warunkiem (trudno mi to stwierdzić przez brak tego kluczowego słówka "jeżeli" itp.
19 mar 09:27
Tomasz: a może tu nie ma znaczenia co jest warunkiem? (w jedną stronę czy drugą)
19 mar 09:31
Tomasz: Macie jakieś tipy jak to sobie wyobrazić?
19 mar 09:42
Qulka: A czerwone B walce P(AuB)=0,6 P(B|A)=0,25 P(A)=0,4 P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB) więc P(B)=0,3 P(AnB)=0,25•0,4=0,1 P(A|B)=0,1/0,3=1/3
19 mar 10:26
Qulka: strony warunkowego różnią się mianownikiem
 P(AnB) 
P(B|A)=

P(A) 
 P(AnB) 
P(A|B)=

P(B) 
19 mar 10:28
Tomasz: tak tak tylko jak wpaść na to co jest warunkiem? (czyli mianownikiem)
19 mar 10:28
Qulka: wiesz że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem tzn. że z czerwonych wybierasz walec czyli czerwone to Twój mianownik wybrany klocek w kształcie walca jest czerwony to z walców wybierasz czerwony więc mianownik to walce
19 mar 10:39
Tomasz: O właśnie, to mi więcej mówi. Dzięki za pomoc
19 mar 10:43