Udowodnij nierówność
123: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność x2 – xy + y2 +
x + y + 1 ≥ 0
19 mar 16:41
ICSP: | | 1 | |
L = x2 − xy + y2 + x + y + 1 = |
| [x2 − 2xy + y2 + x2 + 2x + 1 + y2 + 2y + 2] = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| [(x−y)2 + (x+1)2 + (y+1)2] ≥ 0 = P |
| | 2 | |
Równość dla x = y = −1
19 mar 17:00
chichi:
W nawiasie kwadratowym wyszła Ci 3, ale podejrzewam, że missclick i zamiast 2 na końcu miałeś
na myśli 1
19 mar 17:04
piotr: | 1 | | 3 | |
| (2 x − y + 1)2 + |
| (y2 + 2 y + 1) |
| 4 | | 4 | |
19 mar 17:04
ICSP: ano miałem
19 mar 17:05