Udowodnij, że są tylko dwa spójniki logiczne, dwuargumentowe takie, że za pomocą
Lukasz: Hej, mam do zrobienia dosyć trudne dla mnie zadanie, nawet bardzo.
Udowodnij, że są tylko dwa spójniki logiczne, dwuargumentowe takie, że za pomocą każdego z nich
można wyrazić każdy inny spójnik dwuargumentowy.
Wiem że tymi dwoma spójnikami to NAND i NOR i mam to udowodnione dla każdego spójnika 2
argumentowego.
Ale kompletnie nie wiem jak mam udowodnić że np koniunkcja nie może zbudować innego wyrażenia?
Łatwiej udowodnić że coś się da niż nie da

Z góry dzięki za pomoc.
19 mar 16:56
19 mar 16:59
Lukasz: @ite dzięki za odpowiedź. Prześledziłem tego pdf'a i trochę rozumiem trochę nie, więc może masz
czas mi to wytłumaczyć.
Rozumiem, że h przyjmuje jako "parametry" wyraz p i q. Jak to jest że jak h przyjmie 0,0 =
prawda to mozna zrobić negację a 1,1 = prawda nie da się?
19 mar 17:49
ite: Wieczorem będę mieć chwilę czasu to odpiszę.
19 mar 17:57
Lukasz: Jasne, będę czekał.
19 mar 18:06
Tomek: Gdzie studiujesz Łukasz?
19 mar 20:20
ite: h jest funktorem dwuargumentowym za pomocą którego (jako jedynego)
mamy zdefiniować wszystkie pozostałe funktory (i te jedno− i dwuargumentowe),
a więc również negację. Jak działa negacja? Zmienia wartość na przeciwną.
I tak działa binegacja (NOR) i dysjunkcja (NAND)
p | ∼p | p↓p | p/p
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 0 | 0 | 0
0 | 1 | 1 | 1
Tak samo ma działać funktor, którego szukamy. I dlatego konieczna jest zmiana wartości na
przeciwną h (0,0) = 1 i h (1,1) = 0, tak jak w tabeli powyżej.
19 mar 21:29
Lukasz: Hm.. okej już rozumiem. Teraz trochę mi się rozjaśniło.
Mam jeszcze jedno ostatnie zadanie z tego typu:
Udowodnij, że za pomocą równoważności i negacji nie można wyrazić koniunkcji.
to już taką tabelą się nie da chyba? to jest chyba jeszcze gorsze zadanie od poprzedniego.
19 mar 21:46
Lukasz: Co do tego co napisałeś, to nie wziąłem wczesniej pod uwagę funktorów jednoargumentowych i
ciężko mi było zrozumieć zdanie że za pomocą negacji nie można wyrazić verum ani falsum
(właściwie według mnie powinno być napisane chyba że nie można wyrazić żadnych funktorów

)
19 mar 21:48
ite:
Za pomocą negacji można wyrazić asercję (i negację oczywiście).
Dwóch pozostałych funktorów jednoargumentowych ( jednoargumentowego verum i jednoarg.falsum)
nie da się za jej pomocą zdefiniować.
19 mar 22:05
ite: To, że za pomocą równoważności i negacji nie można wyrazić koniunkcji, pewnie ma związek z tym,
że równoważność jest funktorem typu 2:2 (prawda : fałsz), a koniunkcja to 1:3, ale pomysłu na
dowód nie mam.
19 mar 22:09
pawel44: zapisz zdanie przy uzyciu binegacji (strzalki peirca)
(p ∨ q) ∧ (∼ r)
1 lut 20:56