matematykaszkolna.pl
Udowodnij, że są tylko dwa spójniki logiczne, dwuargumentowe takie, że za pomocą Lukasz: Hej, mam do zrobienia dosyć trudne dla mnie zadanie, nawet bardzo. Udowodnij, że są tylko dwa spójniki logiczne, dwuargumentowe takie, że za pomocą każdego z nich można wyrazić każdy inny spójnik dwuargumentowy. Wiem że tymi dwoma spójnikami to NAND i NOR i mam to udowodnione dla każdego spójnika 2 argumentowego. Ale kompletnie nie wiem jak mam udowodnić że np koniunkcja nie może zbudować innego wyrażenia? Łatwiej udowodnić że coś się da niż nie da Z góry dzięki za pomoc.
19 mar 16:56
19 mar 16:59
Lukasz: @ite dzięki za odpowiedź. Prześledziłem tego pdf'a i trochę rozumiem trochę nie, więc może masz czas mi to wytłumaczyć. Rozumiem, że h przyjmuje jako "parametry" wyraz p i q. Jak to jest że jak h przyjmie 0,0 = prawda to mozna zrobić negację a 1,1 = prawda nie da się?
19 mar 17:49
ite: Wieczorem będę mieć chwilę czasu to odpiszę.
19 mar 17:57
Lukasz: Jasne, będę czekał.
19 mar 18:06
Tomek: Gdzie studiujesz Łukasz?
19 mar 20:20
ite: h jest funktorem dwuargumentowym za pomocą którego (jako jedynego) mamy zdefiniować wszystkie pozostałe funktory (i te jedno− i dwuargumentowe), a więc również negację. Jak działa negacja? Zmienia wartość na przeciwną. I tak działa binegacja (NOR) i dysjunkcja (NAND) p | ∼p | p↓p | p/p −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1 | 0 | 0 | 0 0 | 1 | 1 | 1 Tak samo ma działać funktor, którego szukamy. I dlatego konieczna jest zmiana wartości na przeciwną h (0,0) = 1 i h (1,1) = 0, tak jak w tabeli powyżej.
19 mar 21:29
Lukasz: Hm.. okej już rozumiem. Teraz trochę mi się rozjaśniło. Mam jeszcze jedno ostatnie zadanie z tego typu: Udowodnij, że za pomocą równoważności i negacji nie można wyrazić koniunkcji. to już taką tabelą się nie da chyba? to jest chyba jeszcze gorsze zadanie od poprzedniego.
19 mar 21:46
Lukasz: Co do tego co napisałeś, to nie wziąłem wczesniej pod uwagę funktorów jednoargumentowych i ciężko mi było zrozumieć zdanie że za pomocą negacji nie można wyrazić verum ani falsum (właściwie według mnie powinno być napisane chyba że nie można wyrazić żadnych funktorów)
19 mar 21:48
ite: Za pomocą negacji można wyrazić asercję (i negację oczywiście). Dwóch pozostałych funktorów jednoargumentowych ( jednoargumentowego verum i jednoarg.falsum) nie da się za jej pomocą zdefiniować.
19 mar 22:05
ite: To, że za pomocą równoważności i negacji nie można wyrazić koniunkcji, pewnie ma związek z tym, że równoważność jest funktorem typu 2:2 (prawda : fałsz), a koniunkcja to 1:3, ale pomysłu na dowód nie mam.
19 mar 22:09