Oblicz P(A)+P(B)
Pasco: Wiedząć że
P(A'uB')=0,7
P(A'nB')=0,1
Oblicz P(A)+P(B)
19 mar 16:23
ite:
Na początek skorzystaj z praw de Morgana dla zbiorów
(A'∪B') = (A∩B)'
(A'∩B') = (A∪B)'
19 mar 16:50
Pasco: DObra zrobiłem
Mam problem jeszcze z jednym zadaniem
Mając dane
P(AuB)=1/2
P(AnB')=1/4
P(A\B)=P(B\A)
Oblicz
P(A)?
P(B\A)?
Zapisałem
P(AnB')=P(A)−P(AnB)=P(A\B)
Czy dobrze to jest? Idąc dalej wyszlo mi P(B\A)=1/4
Dalej nwm co działać
19 mar 18:50
ite:
To wzór, który na maturze może cenne punkty uratować:
P(A\B) = P(A∩B') = P(A)−P(A∩B) = P(A∪B)−P(B)
19 mar 21:37
ite:
skoro P(B\A) = P(B)−P(A∩B) = 1/4
to P(A) można wyliczyć ze wzoru
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
19 mar 21:47
chichi:
Jeśli nie znasz takich własności, to polecam posłużyć się diagramem Venne'a, z którego można
wnioskować takie rzeczy
19 mar 22:13
ite: A jeśli ktoś nie zna również diagramów Venne'a, to z czego ma wnioskować, żeby zrealizować
marzenie o 30% ?
19 mar 22:16
chichi:
@
ite uważasz, że ktoś kto chce znać takie własności marzy o 30%? Prędzej odczytają z
diagramu niż nauczą się na pamięć własności, które podałaś, bo z czego one wynikają? Trzeba by
znać wyprowadzenie
19 mar 22:24
ite: A diagramy są w programie szkoły średniej? Lub były w 3−letnim lo?
19 mar 22:35
chichi:
U mnie były, aczkolwiek nie wiem czy są w programie
19 mar 23:57
Qulka: u mnie były... tylko nikt tych kółeczek nie nazywał diagramami Venne'a
20 mar 12:36
ICSP: Niektórzy nawet tymi kółeczkami dowodzą równości np. zbiorów ^^
Można? Można!
20 mar 12:39