Potrzebuję pomocy :/
Asia: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego
pole podstawy jest równe 6√3, a wysokość ściany bocznej ma długość równą 3√3.
19 mar 09:59
Jerzy:
Potrafisz obliczyć krawędź podstawy ?
19 mar 10:26
6latek: 2P
p= 3a
2√3
3a
2√3=2P
p
| | 12√3 | |
a2= |
| = 4 stad a=2 |
| | 3√3 | |
19 mar 14:45
6latek:

| | 2√3 | |
ht= |
| = √3 = wysokosc trojkata rownobocznego w podstawie potrzebna bedzie do |
| | 2 | |
obliczenia wysokosci ostroslupaa
H=
√(3√3)2−ht2=
√18=3
√2
| | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp*H= |
| *6√3*3√2= 6√6 |
| | 3 | | 3 | |
Obliczamy pole powierzchni calkowitej
a) obliczamy pole powierzchni jednej sciany bocznej P
sb
a=2
h=3
√3
P
sb=1*3
√3=3
√3
b) obliczamy pole powierzchni 6 scian bocznych P
pb
P
pb=6*p
sb=18
√3
c) obliczany pole powierzchni calkowitej P
c
P
c=P
p+P−pb
P
c=6
√3+18
√3=24
√3
19 mar 15:10
błąd:
H= 2√6
19 mar 17:51
6latek: A i owszem
zamiast (
√3)
2 liczylem 3
2 
Ale to sobie poprawi
19 mar 17:57