szereg Maclaurina
sUser: Witam,
Rozwinąć w szereg Maclaurina funkcje:
1. f(x) = sin(x
2)
2. f(x) = 2xln(1+3x)
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. To 2 sprawia mi kłopot.
| | (−1)n x2n+1 | |
sinx = ∑ |
| |
| | (2n+1)! | |
Czy po prostu podstawiam pod ten wzór zamiast x to x
2 i otrzymuję wynik?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
19 mar 22:55
ICSP: 1) tak. Wystarczy podstawić za x podstawić x2
2) Zacznij od rozwinięcia funkcji g(x) = ln(1 + x)
20 mar 09:53
sUser: Przykładu 2) nie robiłem,
teraz męczę się z tym:
f(x) =
√1+x2
| | | | p(p−1) | |
(1+x)p = ∑n=0 | xn = 1 + px + |
| x2 + ... |
| | | 2! | |
Jedyne co mi przychodzi do głowy to:
√1+x2 = (1+x
2)
(1/2)
ale to jest nie poprawne i wychodzi mi wynik inny niż w odpowiedziach
20 mar 11:16
ICSP: | | t | | t2 | | t3 | |
√1 + t = 1 + |
| − |
| + |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | |
Podstawiasz t = x
2
20 mar 12:13
ICSP: Tam zamiast równości powinno być przybliżenie. (ewentualnie reszta)
20 mar 12:18