równoległobok
goosia:
Na boku AB równoległoboku ABCD wybrano punkt E tak,że <ADE=<BDC=β
Okrąg o środku w punkcie S przechodzący przez punkty E i B
jest styczny do boku BC w punkcie B
Wykaż,że AS=CS
19 mar 21:15
Eta:

1/ trójkąty AED i BDC są podobne z cechy ( kkk)
| | b | | |AE| | | b2 | |
to |
| = |
| ⇒ |AE|= |
| |
| | a | | b | | a | |
| | b2 | | a2−b2 | |
to |EB|= a − |
| = |
| |
| | a | | a | |
| | 1 | | a2−b2 | |
i |FB|=|EF|= |
| |EB|= |
| |
| | 2 | | 2a | |
2/ z tw, Pitagorasa
w ΔBCS : |SC|
2=r
2+b
2
w ΔAFS : |AS|
2= |AF|
2+|SF|
2
| | b2 | | a2−b2 | | a2+b2 | | a2−b2 | |
|AF|= |
| + |
| = |
| i |SF|=r2− |
| |
| | a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | a2+b2 | | a2−b2 | |
to |AS|2 = ( |
| )2−( |
| )2+r2 |
| | 2a | | 2a | |
|AS|
2 = b
2+r
2=|SC|
2
i mamy tezę:
|AS|=|CS|
===========
19 mar 22:52