geometria analityczna
silly goose: W prostokątnym układzie współrzędnych OXY narysować zbiór Z={(x,y): x,y ∊R ∧ 2x2 − y2 ≥ 0}
oraz znaleźć punkt tego zbioru położony najbliżej punktu M(1,4)
19 mar 11:52
ite:
Zacznij od narysowania 2x2 − y2 ≥ 0 → (√2x − y)(√2x + y) ≥ 0
Narysuj (√2x − y)(√2x + y)=0
i zaznacz odpowiednie półpłaszczyzny
19 mar 12:02
silly goose: rozumiem, że mam narysować proste y=√2x i y=−√2x (?),
ale nie wiem co zaznaczyć i co dalej
19 mar 12:38
ite: Tak, trzeba narysować te proste.
Każda z nich podzieli płaszczyznę na dwie półpłaszczyzny.
Współrzędne punktów należących do jednej z półpłaszczyzn (bez brzegu) będą spełniać warunek x,y
∊R ∧ y>√2, dla drugiej prawdziwa będzie nierówność z mniejszością.
19 mar 13:00
ite: Dalej trzeba ustalić dla jakich wartości x i y nierówność (√2x − y)(√2x + y) ≥ 0 jest
prawdziwa.
19 mar 13:02
ite: *uciekło x, poprawiam
będą spełniać warunek x,y∊R ∧ y>√2*x
19 mar 13:04
6latek:

a*b≥0 ⇔(a≥0 i b≥0) lub (a≤0 i b≤0)
√2x−y≥0 to y≤
√2x
√2x+y≥0 to y≥−
√2x
tam gdzie zielone sie pokrywaja razem z liniami
to masz dla a≥0 i b≥0
√2x−y≤0 i
√2x+y≤0
19 mar 13:21
6latek: Ten przypadek zrob sam
19 mar 13:24
silly goose: eeem na prostej y=√2x leży punkt najbliżej położony do M(1,4)?
jak to policzyć? bo coś mi nie wychodzi
20 mar 23:07
6latek: Najmniejsza odleglosc to bedzie mial punkt polozny na prostej prostopadlej do y=√2 i
przecchodzacej przez punkt M
20 mar 23:10
6latek: Piszesz rowmamie prostej prostopadlej do y=√2 i wyznaczasz punkt przeciecia tych prostych
20 mar 23:12
silly goose: y=√2x
a₁*a₂=−1
y=√2x
wychodzi mi
a w odpowiedziach jest
co robię źle?
20 mar 23:47
6latek: m=
√2
Rownanie prostej prostopadlej do y=
√2xi przechodzacej przez punkt M
y
1= m
1(x−1)+4
Sprawdz jeszcze raz swoje obliczenia
21 mar 00:11
6latek: Wyjasnienie
Ja znam postac rownania prostej przechodzacej przez dany punkt P=(x
0,y
0)
y=a(x−x
0)+y
0
===============
Jesli uczono Cie liczyc b to licz tak jak Cie uczono
21 mar 00:25
silly goose: Już mam dobry wynik dziękuje za pomoc
21 mar 00:36