matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.4.2021
Zadania
Odp.
8
bezendu:
f(x)=x
4
+3x
2
+4 = f(x)=(x
2
+2)
2
−x
2
= f(x)=(x
2
+2−x)(x
2
+2+x)
12
HGH:
rozwiąż układ równan rożniczkowych: x' = 4x + y −e
2t
1
wz7475:
Wiatm, czy mógłbym prosić sprawdzenie rozwiązania zadania?
https://drive.google.com/file/d/1SXfLISxTV4L0bfL_cAITvmWssXcLxTtr/view?usp=sharing
5
kbs:
W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AD i BE oraz środkową CF. Wykaż, że suma długości odcinków DF i EF jest równa długości boku AB.
11
Philips:
prosze czytac uważnie, dziedzina logarytmu jest zbior liczb dodatnich, wiec pytanie mozna
2
geno:
Zazwyczaj przy liczeniu granicy funkcji gdzie x zmierza do jednej z nieskończoności, trzeba wyciągnąć z licznika i mianownika "x" w jakiejś potędze i poskracać. Nie stanowi to żadnego
2
ktos:
czy pojęcie liczby n−cyfrowej odnosi się tylko do liczb całkowitych?
8
Imaan:
Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi: y
2
−x+1=0
4
Bartikooo:
Witam, mam problem z zadaniem : Wyznacz ekstrema lokalne funkcji w ich dziedzinach naturalnych
6
Marta:
Rozwiąż równanie sin
3
x + sinxcos
2
x − 2 cos
3
x = 0 dla x ∊ <π, 2π>
4
Sylwia:
Drugi, pierwszy i trzeci wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy rożnej od zera są w podanej kolejności kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
6
anna:
w trójkącie równobocznym ABC punkt D dzieli bok AC w taki sposób że AD : DC = 1:2 wiedząc że boki trójkąta mają długość 3 cm oblicz
10
amelka:
Polecicie jakieś dobre repetytoria maturalne w zakresie rozszerzonym?
6
Sylwia:
Dla jakich wartości parametru m, równanie mx2 −x + m2 −2 =0 ma tylko całkowite pierwiastki?
10
Philips:
może tak: Punkt wspólny wyznaczamy:
11
bart:
Witam mam dosyc duzy problem z rownaniem macierzowym prosze o wyjasnienie rozwiazania zadania:
6
zzzzz:
3 przykłady przekształceń dowolnych różnych figur w symetrii względem osi X, osi Y oraz początku układu.
3
zmartwionyuczeń:
Cześć!
https://i.imgur.com/mNsex1S.png
17
dzonypieczony:
1
Dana jest funkcja f(x)=2x
2
+(m−4)x−2m+
2
. Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, z których każde jest większe niż 3.
4
Grzegorz:
Witam, mam pytanie czy poprawnie rozwiązałem to zadanie. Lim x−>5 , x
2
−4/(x−5)
4
Kuba:
Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt ABC, którego wierzchołki mają współrzędne A=(−2,4) , B=(6,−4) , C=(5,3).
4
dzonypieczony:
Dane jest równanie x
2
+(m+2)x+6−m=0 . Wyznacz wzór funkcji f (m) przyporządkowującej parametrowi m wartość sumy kwadratów dwóch różnych
6
Tomasz:
Hmm chyba odpowiedź jest zła (prawdopodobieństwo z windą) Pytanie brzmi: Na parterze ośmiopiętrowego budynku wsiadło do windy cztery osoby. Oblicz
7
och&ach:
1
och&ach:
1
Tomek:
Rzucamy trzy razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka, jeśli suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3
2
marcin123:
Ile elementów maksymalnych ma zbiór przedstawiony na podanym diagramie Hassego?
7
Tomasz:
jak narysować graficznie nierówność y>
1
x
?
1
A1B2:
Pomóżcie z określeniem czy dobrze myślę że b ∊ R ? Dla Δ = 0
2
efz:
Rozwiąż równanie: (x − 3)(x + 2) = (x + 2)
2
3
zef:
Wyniki konkursu matematycznego podano w punktach 92, 91, 91, 95, 91, 95, 96, 93.
14
grzegorz:
W rombie o kącie ostrym α przekątne pozostają w stosunku 2:3