planimetria - wykaż, że...
kbs: W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AD i BE oraz środkową CF.
Wykaż, że suma długości odcinków DF i EF jest równa długości boku AB.
17 kwi 21:43
Mila:

1) EF jest środkową ΔAEB poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
| | 1 | |
zatem jest równa |
| |AB|=|AF| |
| | 2 | |
2)DF jest środkową ΔADB poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
| | 1 | |
zatem jest równa |
| |AB|=|FB| |
| | 2 | |
|EF|=|AF| i |DF|=|FB|
|EF|+|DF|=|AB|
17 kwi 22:11
och&ach:

|AB|=2R = |EF|+|DF|
17 kwi 22:58
kbs: dzięki
17 kwi 23:26
cha&cho:
17 kwi 23:28
och&ach:
17 kwi 23:48