Wyznacz ekstrema lokalne funkcji w ich dziedzinach naturalnych
Bartikooo: Witam, mam problem z zadaniem :
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji w ich dziedzinach naturalnych
d)f(x) =xlnx
| | 1 | |
nie mam pojęcia jak to rozpisać, po wyliczeniu pochodnej wychodzi lnx+ |
| , dalej nie wiem |
| | x | |
co zrobić
17 kwi 19:49
ICSP: | | 1 | |
f'(x) = ln(x) + x* |
| = ln(x) + 1 |
| | x | |
17 kwi 19:51
Bartikooo: ah, przeoczyłem x, w takim razie czy to będzie ln x=−1 => eln x=e−1?
17 kwi 19:57
ICSP: tak.
Ponadto ponieaż funkcja f' jest rosnąca to w punkcie x = −1 zmienia znak z minusa na plus co
oznacza, że w tym punkcie znajduje się minimum lokalne równe −e−1.
17 kwi 19:58
Bartikooo: ok dziękuję bardzo za pomoc
17 kwi 20:01